• Τράπεζες

    Καταθέσεις: Επιχειρήσεις και νοικοκυριά «έφαγαν» 6 δισ. ευρώ από τα έτοιμα Ιανουάριο και Φεβρουάριο – Στον «πάγο» τα δάνεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας


    Από τα έτοιμα έφαγαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις 5,966 δισ. ευρώ τους δύο πρώτους μήνες του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 1,456 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, που ήρθαν να προστεθούν στα 4,51 δις ευρώ του Ιανουαρίου.

    Και παράλληλα οι αποπληρωμές των δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις. Ειδικά τα νοικοκυριά, από τον φόβο αύξησης των επιτοκίων  σπεύδουν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους και είναι διστακτικά να δανειστούν. Συγκεκριμένα η  μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο ήταν θετική κατά 27 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2,021 δισ ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Συγκεκριμένα οι καταθέσεις των νοικοκυριών (και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων) μειώθηκαν κατά 202 εκατ. ευρώ τον  Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο η μείωση ήταν 1,419δις ευρώ.

    Παράλληλα το πρόσημο είναι αρνητικό στις χρηματοδοτήσεις, καθώς οι αποπληρωμές των δανείων ήταν περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις. Τον Φεβρουάριο η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 103 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 203 εκατ  ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Σε ότι αφορά τώρα τις επιχειρήσεις τα υπόλοιπα των καταθέσεων τους μειώθηκαν τον Φεβρουάριο  κατά 1,255 δις ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο η μείωση τους ήταν 3,091 δις ευρώ.

    Στο κομμάτι της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τα στοιχεία της ΤτΕ αναφέρουν πως: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον  Φεβρουάριο του 2023, ήταν θετική κατά 150 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,728 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα.  Ειδικότερα η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης  των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν αρνητική κατά 90 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,405 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης  των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν θετική κατά 240 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 323 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Ίδια η εικόνα και για την χρηματοδότηση προς ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες, με αρνητική καθαρή ροή τον Φεβρουάριο κατά 21 εκατ ευρώ, ενώ και τον Ιανουάριο το ισοζύγιο μεταξύ των δανείων που αποπληρώθηκαν και των νέων εκταμιεύσεων ήταν αρνητικό κατά 89 εκατ ευρώ.

     Διαβάστε επίσης 

    Eurobank: Πλειστηριασμοί, αγωγές και ρυθμίσεις για το δάνειο της ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ με εγγυητή τον Ν. Παπαθανάση

    Πρόεδρος ΕΒΑ: «Παραμένουν τα ρίσκα στον τραπεζικό τομέα»



    ΣΧΟΛΙΑ