• Τράπεζες

    Καραβίας (Eurobank): Εστιάζουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας-Το 2021 θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος

    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


     Η Eurobank έχει προβάδισμα στη μείωση των NPEs σύμφωνα με τον Φ. Καραβία

    Η Eurobank έχει προβάδισμα στην προσπάθεια μείωσης του όγκου των επισφαλών δανείων μετά την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με την ιταλική εταιρεία doValue και τώρα επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δανεισμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο Reuters.

    Σύμφωνα με το Reuters, oι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πρόοδο στην προσπάθειά τους να πουλήσουν, να διαγράψουν ή να αναδιαρθρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων που συσσωρεύτηκαν κατά την τελευταία οικονομική κρίση.

    Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) – περίπου το 40% των δανείων τους τον Μάρτιο – περιορίζει την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Φ. Καραβία, ο δείκτης NPE της Eurobank που διαμορφώνεται στο 15,6% με 60% κάλυψη «ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο 31,1%, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank διαμορφώνονται στο 30,9% και 30% αντίστοιχα.

    «Τώρα μπορούμε να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Καραβίας. «Έχουμε ήδη επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των επιχειρήσεων κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2020. Περιμένουμε συνολική αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς».

    Όσον αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank προβλέπει ότι η ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2021 καλύπτοντας τις περισσότερες ή ακόμα και το σύνολο των απωλειών της φετινής χρονιάς για την οποία η κεντρική τράπεζα στο βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση γύρω στο 6%.

    «Η συμμετοχή της Ελλάδας, για πρώτη φορά, στο ενισχυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η επερχόμενη υποστήριξη της ΕΕ με κάνει αισιόδοξο», δήλωσε ο Καραβίας.



    ΣΧΟΛΙΑ