Τράπεζες

Καραμούζης: Ο δρόμος προς την κανονικότητα έχει ακόμη σοβαρές προκλήσεις

eurobank

Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank


Οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο βελτιώνονται, η πρόοδος που συντελείται προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα είναι αξιοσημείωτη, αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας σημαντικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε και πρωτοβουλίες να αναλάβουμε, πριν αποκαταστήσουμε πλήρως την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε απρόσκοπτα την πελατεία και την οικονομία.

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης, που έκλεισε 90 χρόνια από την ίδρυσή της. Σημαντικά ζητήματα, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη «παραμένουν το υπερβολικό ύψος των NPEs, η βραδεία επιστροφή καταθέσεων και η περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό χώρο με αιχμή την ψηφιοποίηση, το νέο απαιτητικό, ρυθμιστικό – εποπτικό πλαίσιο, η ένταση του ανταγωνισμού καθώς και η στασιμότητα των εργασιών που δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό.

Η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω προσκλήσεων και ο τραπεζικός τομέας είναι ώριμος, έτοιμος και αποφασισμένος να συμβάλλει με τις πρωτοβουλίες του στην επιτάχυνση εξόδου της χώρας από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα και ανάπτυξη».

Η φετινή επετειακή γενική συνέλευση σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ «πραγματοποιείται με παρόντα όλα τα μέλη μας, σε συνθήκες που δικαιολογούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τον τραπεζικό κλάδο, που ανταπεξήλθε και πάλι με επιτυχία στα stress tests του 2018.

Ο απολογισμός μας για το έτος 2017 είχε θετικό πρόσημο και ευχόμαστε να αποτελέσει την απαρχή μίας περιόδου ουσιαστικής ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που κληροδότησε η κρίση και η μακρά περίοδος ύφεσης και κοινωνικού κόστους, την οποία όλοι βιώσαμε», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Καραμούζης: Δεν έχουμε περιθώρια για νέες περιπέτειες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν.Καραμούζης: Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν τρέχουμε

 ΣΧΟΛΙΑ