• Τράπεζες

    Καμπανάκι κινδύνου στην Wall Street: Προσοχή στις επενδύσεις υψηλών εκπομπών άνθρακα

    • Bloomberg


    Οχτώ από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ και οι επενδύσεις δέκα asset managers τους χρηματοδοτούν 2δις τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με βάση στοιχεία του 2020, σύμφωνα με μελέτη του Sierra Club  και του Center for American Progress. Δηλαδή ποσότητα εκπομπών διοξειδίου περίπου 1% λιγότερο από ότι παράγει η Ρωσία, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι εκπομπές αυτές που παράγονται αντιστοιχούν με εκπομπές 432 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται για ένα χρόνο, και ο αριθμός αυτός θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος άμα λαμβάνονταν υπόψιν και οι εκπομπές scope 3(εκπομπές διοξειδίου που παράγονται από τους πελάτες και την εφοδιαστική αλυσίδα των εταιρειών).

    Οι συγγραφείς της μελέτης καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λάβει δραστικά μέτρα για την μείωση των εκπομπών  που συνδέονται με το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, γιατί διαφορετικά η κρίση που θα έρθει θα επισκιάσει αυτή του 2008.

    Εάν ο Λευκός Οίκος δεν πετύχει την συντεταγμένη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, οι συνέπειες της κρίσης αυτής θα ταρακουνήσουν ολόκληρο το οικονομικό σύστημα και θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

    Swiss Re: Κίνδυνος απώλειας 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ

    Παράλληλα η ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να χάσει 18% του τωρινού ΑΕΠ μέχρι το 2048 εάν δεν ληφθεί άμεση δράση.

    «Οι τοξικές επενδύσεις της Wall Street σε ορυκτά καύσιμα απειλούν το μέλλον του πλανήτη μας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και θέτουν όλους εμάς, ειδικά τις πιο ευάλωτες κοινότητες, σε κίνδυνο», αναφέρει ο Ben Cushing manager του Sierra Club Fossil-Free Finance campaign, ενώ συνεχίζει λέγοντας «Οι νομοθέτες δεν μπορούν πλέον να αγνοούν την ζωτικής σημασίας συμβολή της Wall Street στην κλιματική κρίση».

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μειώσει δραματικά το αποτύπωμα άνθρακα, με στόχο να φθάσει στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλες τις δραστηριότητές της έως το 2050. Ο Μπάιντεν ζητά από τις αμερικανικές υπηρεσίες να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθαρή ενέργεια και αναβαθμισμένα κτίρια για την επίτευξη του στόχου.

    Για τον μετριασμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το περιβάλλον από τη ενασχόληση της Wall Street σε βιομηχανίες υψηλών εκπομπών άνθρακα, η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει τουλάχιστον να λάβουν τα ακόλουθα βήματα:

    • Να απαιτούν από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να γνωστοποιούν όλες τις εκπομπές που παράγονται από εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους, ή από εταιρείες  στις οποίες παρέχουν υπηρεσίες.
    • Να διασφαλίσουν ότι οι πάροχοι επενδύσεων τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους πελάτες και το κοινό, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο επενδύουν και ψηφίζουν τις μετοχές τους.
    • Ενσωμάτωση του κλιματικού κινδύνου στις εποπτικές αξιολογήσεις των τραπεζών.
    • Να πραγματοποιήσουν stress tests που σχετίζονται με το κλίμα για να εντοπίσουν τις πιθανές απώλειες των τραπεζών από την κλιματική αλλαγή (η Moody’s Investors Service εκτιμά ότι οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν έκθεση 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βιομηχανίες εντάσεως εκπομπών άνθρακα).
    • Απαιτούν από τις τράπεζες να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις με μεγαλύτερο κίνδυνο με περισσότερα ίδια κεφάλαια και λιγότερο δανεισμό.
    • Εφαρμογή προσαυξήσεων για το κλιματικό ρίσκο για τις «παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες».
    • Να προσαρμόσουν τα ασφάλιστρα καταθέσεων ώστε να αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
    • Να αντιμετωπίσουν προληπτικά ζητήματα φυλετικής και οικονομικής δικαιοσύνης που διασταυρώνονται με τέτοιες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον κλιματικό κίνδυνο.

    Η JPMorgan Chase & Co., η Citigroup Inc., η Wells Fargo & Co. και η Bank of America Corp. υπήρξαν οι μεγαλύτεροι πάροχοι χρηματοδότησης στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Μαζί, οι οκτώ τράπεζες χρηματοδότησαν περίπου 668 εκατομμύρια τόνους C02 (ίσο με 145 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα που οδηγήθηκαν για ένα έτος) μέσω της πιστωτικής έκθεσης των 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμήθηκε από τους ερευνητές.

    Οι δραστηριότητες των 10 asset manager οδήγησαν σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2, ή 287 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ