• Τράπεζες

    Καμπανάκι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Τι ανησυχεί τους αναλυτές

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


    Τα περιθώρια κέρδους από τα υψηλά επιτόκια στενεύουν, ενώ η αύξηση του κόστους θα ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, μέσα στο 2024.

    Οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε περικοπές κόστους καθώς η εξοικονόμηση θα είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, υποστηρίζει το BI.

    Αισιόδοξη αλλά εξίσου επιφυλακτική εμφανίστηκε από την άλλη η DBRS  στην έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν τα κέρδη θα παραμείνουν ισχυρά το επόμενο έτος αλλά δεν υπάρχουν πλέον υψηλά περιθώρια κέρδους, τουλάχιστον αντίστοιχα με αυτά που έφεραν ισχυρή αύξηση στα καθαρά έσοδα από τους τόκους στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Οι απειλές

    Οι τράπεζες που φαίνεται να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση μεταξύ των κερδών από τα υψηλά επιτόκια και των απωλειών από την αύξηση του κόστους είναι οι σουηδικές SEB και  Svenska Handelsbanken  και η ιταλική Unicredit, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα οποία εξετάζουν έναν δείκτη που αποτυπώνει την απόκλιση μεταξύ των εσόδων και του κόστους να είναι αρνητικός για 15 από 26 ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, όμως η παραμονή αυτών σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό αναμένεται να επιβαρύνουν τις τράπεζες.

    Τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο για  πρόωση μείωση στα επιτόκια, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι στην περίπτωση της Ευρώπης, τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Σύμφωνα με το Bloomberg το NII, τα έσοδα από τόκους και προμήθειες βαίνει μειούμενο σύμφωνα με τις προβλέψεις, με το πρακτορείο να υποστηρίζει ότι το 38,1% των 21 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης κατέγραψε χαμηλότερα έσοδα από τις εκτιμήσεις το προηγούμενο τρίμηνο. Το αντίστοιχο ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 19%.

    Απολύσεις και περικοπές

    H μονάδα που αναμένεται να δεχθεί πλήγμα αν αρχίσουν οι τράπεζες τις περικοπές είναι η επενδυτική τραπεζική σύμφωνα με τον Johan Torgeby, διευθύνων σύμβουλος της σκανδιναβικής τράπεζας SEB.

    Ήδη κάποιες τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές και έχουν εξαγγείλει ένα γύρο απολύσεων.

    Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου η Barclays έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές στο προσωπικό της και η UBS έχει απολύσει traders στην Ασία.

    «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισέρχονται στο 2024 με κερδοφορία και κεφαλαιακή ισχύ σε υψηλά δεκαετίας, αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζεται στο κλίμα που επικρατεί», ανέφερε το Bloomberg Intelligence.

    «Εκπτώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού»

    «Αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί σταδιακά εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και παρατεταμένης αδυναμίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, με τον αντίκτυπο να γίνεται πιο ορατός στα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών», ανέφερε η DBRS σε σχόλιό της για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2024.

    Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι τα κέρδη θα παραμείνουν ισχυρά και το επόμενο έτος αν και θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω των πιέσεων στα περιθώρια κέρδους και στην υποτονική αύξηση των δανείων.

    Τα στοιχεία της ΕΚΤ την προηγούμενη Τρίτη για τον δανεισμό των επιχειρήσεων έδειξαν ότι η ζήτηση για δάνεια υποχώρησε σε χαμηλό 8ετίας, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες των υψηλών επιτοκίων στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Πράσινο φως της Κομισιόν για το «Ηρακλής 3»

    ΤτΕ: Μειώθηκαν καταθέσεις και νέα δάνεια τον Οκτώβριο

    ΤΧΣ:​ Άνοιξε ο δρόμος για καταβολή μερίσματος από τις τράπεζες​, μειώνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ