• Τράπεζες

    Ιταλικές τράπεζες: Συνομιλίες για μείωση του κόστους ηλεκτρονικών πληρωμών


    Ιταλικές τράπεζες, εταιρείες πληρωμών και έμποροι έχουν ξεκινήσει νέο γύρο συνομιλιών για τη μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών πληρωμών, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

    Το πιο πρόσφατο υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει μηδενικές προμήθειες για μικρές συναλλαγές αξίας έως 10 ευρώ, μαζί με μια γενική δέσμευση των χρηματοπιστωτικών εταιρειών να μειώσουν τις προμήθειες για πληρωμές μεταξύ 10 και 30 ευρώ, πρόσθεσαν οι πηγές.

    Η κυβέρνηση Μελόνι έχει απειλήσει να επιβάλλει έκτακτο φόρο στους παρόχους πληρωμών αν δεν υπάρξει συμφωνία για μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Το θέμα των πληρωμών με κάρτα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ιταλία, όπου τα μετρητά αντιπροσώπευαν το 2019 το 82% των συναλλαγών έναντι 73% στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο.

    Η κυβέρνηση Μελόνι κινήθηκε πέρυσι για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες μικρών λιανοπωλητών σχετικά με πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ντράγκι σε καταστήματα που αρνούνται πληρωμές με κάρτα.

    Μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για κατάργηση των προστίμων εν μέσω επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση Μελόνι δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει σε συμφωνία για τη μείωση των προμηθειών που χρεώνουν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες για ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας έως και 30 ευρώ για επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα έως και 400.000 ευρώ.

    Η Ρώμη συμπεριέλαβε μια διάταξη στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους που προέβλεπε φόρο έως και 50% επί των καθαρών εσόδων από αυτές τις συναλλαγές ελλείψει συμφωνίας έως τα τέλη Μαρτίου.

    Η προθεσμία δεν ήταν δεσμευτική, επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις συζητήσεις

    Τα κέρδη των τραπεζών θα παραμείνουν στο επίκεντρο ακόμη και αν τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών μελετά έναν ξεχωριστό έκτακτο φόρο στις εγχώριες τράπεζες για να χρηματοδοτήσει μέτρα ανακούφισης για οικογένειες που πλήττονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, έχουν αναφέρει κυβερνητικές πηγές.

    Διαβάστε επίσης

    Wells Fargo: Διακανονισμός 1 δις στους μετόχους για παραπλάνηση



    ΣΧΟΛΙΑ