• Τράπεζες

    ΗΠΑ: Σχεδόν $19 δισ. οι ζημίες των τραπεζών από «κόκκινα δάνεια» το β’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    ΕΕΤ: Κλειστές την Τετάρτη οι τράπεζες σε Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βοιωτία και Εύβοια


    Ζημιές σχεδόν 19 δισ. δολαρίων υπέστησαν οι τράπεζες των ΗΠΑ από μη εξυπηρετούμενα δάνεια το β’ τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον, καθώς αυξάνονται οι χρεοκοπίες μεταξύ κατόχων πιστωτικών καρτών και δανειοληπτών στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, αφού πολλοί άνθρωποι εργάζονται πια από το σπίτι.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι τράπεζες ανέφεραν 18,9 δισ. δολάρια σε μη ανακτήσιμες απώλειες από δάνεια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, μία αύξηση σχεδόν 17% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και 75% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρσι.

    Στο σύνολό τους, οι τράπεζες έχασαν 61 σεντς για κάθε δάνειο 100 δολαρίων, τα περισσότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε πλήξει σοβαρά την οικονομία.

    Σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή αύξηση στις απώλειες από προβληματικά δάνεια, έρχεται καθώς η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ασκεί πιέσεις σε όσους έχουν λάβει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

    Ο Gerard Cassidy, τραπεζικός αναλυτής της RBC, δηλώνει ότι τα νέα «κόκκινα δάνεια» αντικατοπτρίζουν την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

    Οι απώλειες δανείων έρχονται κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης χρονιάς για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, όπου η Silicon Valley Bank και μερικοί άλλοι δανειστές έχουν ουσιαστικά αποτύχει.

    Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα πολλών μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών, ενώ έθεσε πολλά μεγάλα ονόματα της Wall Street υπό παρακολούθηση.

    Πηγή: Finacial Times

    Δείτε επίσης: 

    Η Moody’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο αμερικανικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ