• Τράπεζες

    Καλαντώνης – Γεωργακόπουλος: Οι στρατηγοί των «κόκκινων» δανείων

    • Της Έφης Καραγεώργου

    Γιώργος Γεωργακόπουλος και Θεόδωρος Καλαντώνης


    Ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης της Eurobank και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι δύο «στρατηγοί» που ξεκινούν πρώτοι την 10ετή μάχη με τα «κόκκινα» δάνεια και θα δώσουν το σήμα της αποτελεσματικής διαχείρισης τους στην αγορά, χρησιμοποιώντας ένα στρατό από σχεδόν 2.000 τραπεζοϋπαλλήλους.

    Οι συμφωνίες της Eurobank με την Pimco για «κόκκινα» δάνεια ύψους 25 διs. ευρώ (πρόκειται για τις δύο τιτλοποιήσεις Pillar ύψους 2,5 δισ. ευρώ και Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μαζί με την πώληση της FPS και των δανείων που διαχειρίζεται ύψους 15 δισ. ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum για προβληματικά δάνεια 26 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ collaterals αυτών των «κόκκινων» δανείων έχουν ανοίξει το δρόμο να πάνε σε ουσιαστική  διαχείριση οφειλές  ύψους 52 δισ. ευρώ, από το συνολικό στοκ των 80 δισ. ευρώ.

    Η νέα εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια Και Πιστώσεις, η Alternative Financial Solutions, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της και μεταβιβάστηκε η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης απαιτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς (Recovery Banking Unit).

    Όπως είναι γνωστό, η νέα εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Τράπεζα Πειραιώς τη διαχείριση, σε αποκλειστική βάση, των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ύψους πάνω από 27 δισ. ευρώ, μαζί με τα νέα που θα δημιουργούνται, ενώ θα μπορεί να διαχειρίζεται και απαιτήσεις τρίτων.

    Να σημειωθεί  ότι η εταιρεία AFS, 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα, είναι μεταβατική και στις αρχές Οκτωβρίου ποσοστό 80% θα μεταβιβαστεί στην Intrum και η εταιρεία θα αλλάξει επωνυμία.

    Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο τραπεζίτης Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Piraeus Legacy Unit και το στρατηγείο θα στηθεί στην οδό Μεσογείων, δηλαδή στα υφιστάμενα γραφεία της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων της Πειραιώς.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος θα «τρέξει» το εγχείρημα με τους 700 υπαλλήλους της πρώην RBU και η ομάδα θα ενισχυθεί και με άλλα 200-300 άτομα, υπαλλήλους της Πειραιώς.

    Οι πελάτες, τώρα, της τράπεζας που το «κόκκινο» δάνειο τους θα μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία, θα ενημερωθούν σύντομα με επιστολή από την τράπεζα.

    Η Eurobank

    Την 1η Ιανουαρίου 2020 θα ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία της νέας εταιρείας, που θα αναλάβει τη διαχείριση των 25 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων της Eurobank.

    Επικεφαλής του σχήματος που θα αναλάβει να «καθαρίσει» τα 25 δισ. ευρώ των κόκκινων οφειλών είναι ο έμπειρος τραπεζίτης κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής CEO της Eurobank.

    Το επιτελείο κατά πάσα πιθανότητα θα στεγαστεί σε κτίριο της τράπεζας στον Ταύρο και η ομάδα θα απαρτίζεται από σχεδόν 1.000 άτομα, τους 700 εργαζόμενους της FPS και άλλους 300 υπαλλήλους της Eurobank.

    Όπως είναι γνωστό, «τρέχει» το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Eurobank, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 16% έως τα τέλη του χρόνου και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2023.

    Η διοίκηση της τράπεζας  βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την μεταβίβαση του πακέτου Cairo και της FPS στην Pimco –οι ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Στο  πλαίσιο της τιτλοποίησης έχουν δημιουργηθεί τέσσερις εταιρείες με την επωνυμία Cairo Estate Κτηματική III και ΙΙ και Pillar Estate Κτηματική, οι οποίες μετά τη διάσπαση θα παραμείνουν στην Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, δηλαδή στη σημερινή Eurobank που θα διασπαστεί.

    Οι τέσσερις κτηματικές εταιρείες θα είναι συμπληρωματικές των οχημάτων τιτλοποιήσεων (SPVs) και αντικείμενό τους θα είναι η διευκόλυνση των πλειστηριασμών ακινήτων από τα δάνεια που δεν θα ανακτηθούν στο πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, την οποία θα κάνει η FPS. Περαιτέρω, στην εταιρεία που θα διασπαστεί θα περάσουν οι τίτλοι έκδοσης της θυγατρικής εταιρείας ERB Hellas Funding Limited.



    ΣΧΟΛΙΑ