• Τράπεζες

    Η παύση των εγγυήσεων μπορεί να επιδεινώσει το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στεγαστική πίστη: Σε φάση ανάπτυξης μετά από μια 10ετία - Οι εκτιμήσεις των τραπεζών


    Μείωση στις προβλέψεις για απώλεια δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται μέσα στο 2021 ενώ αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις και για τις ελληνικές τράπεζες.

    Οι προβλέψεις για απώλεια δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να μειωθούν το 2021 μετά την κορύφωση του 2020 αναφέρει το S&P Global.

    Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να έρθει αργότερα και για τις ευρωπαϊκές και για τις ελληνικές τράπεζες μιας και σταδιακά θα σταματήσουν οι εγγυήσεις και οι κρατικές βοήθειες που διατηρούν τα δάνεια σε κατάσταση υγείας.

    Οι προβλέψεις για απώλεια δανείων σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν μέτρια πτώση το 2021 μετά την άνοδο στο άμεσο επακόλουθο της επιδημίας COVID-19 το 2020, αλλά δεν είναι πιθανό να πέσουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία πριν από το 2022, ανέφεραν οι αναλυτές της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    Απομείωση των κρατικών εγγυήσεων

    Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα παροχής καθώς ανακάμπτουν οι οικονομίες θα είναι η απόσυρση των εγγυήσεων οι οποίες γεφυρώνουν τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στις τράπεζες. Καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτό το επίπεδο ενδέχεται να υπάρξει ένα κύμα επισφαλών δανείων, σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Ratings, Fitch Ratings και DBRS Morningstar.

    Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων χάρη στα υψηλά αποθέματα κεφαλαίων, αλλά οι περιφερειακές διαφορές παραμένουν, ανέφεραν οι αναλυτές.

    Το 2020, 24 από τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης πραγματοποίησαν ετήσια αύξηση των προβλέψεων για απώλεια δανείων, με πολλές να διπλασιάζουν ή ακόμη και να τριπλασιάζουν τα αποθεματικά τους καθώς προασπίζονται τον αντίκτυπο του COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

    Η Ισπανική Banco Santander SA κατέγραψε τις υψηλότερες προβλέψεις στο δείγμα, ύψους 12,36 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακολουθούμενη από την HSBC Holdings PLC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο με 7,61 δισεκατομμύρια ευρώ και τη γαλλική BNP Paribas SA με 5,47 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Οι ελληνικές τράπεζες από την πλευρά τους έλαβαν επαρκέστατες προβλέψεις σε σχέση με όσα ζητούσαν οι θεσμοί για το 2020. Αυτό κατάγραψε όπως όλα δείχνουν η συζήτηση που είχαν με τα τεχνικά κλιμάκια.

    Το μέγεθος των προβλέψεων για το 2020 ήταν 1,1 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,3 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, 1,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ενώ η Eurobank έλαβε προβλέψεις 600 εκατ. ευρώ έχοντας νωρίτερα λάβει 1,5 δισ. ευρώ για το Cairo.

    Προγραμματισμός τραπεζών

    Mε 5,6 δισ. ευρώ προβλέψεις και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να επιδιώκουν εντός έτους μονοψήφια NPEs εκτιμάται πως οι ισολογισμοί των τραπεζών θα πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς υφίστανται ουσιαστική εξυγίανση.

    Χαμηλά NPEs αλλά….

    Όπως αναφέρεται ωστόσο στην S&P Global,η δημοσιονομική υποστήριξη που παρέχεται από τις κυβερνήσεις διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι η εμφάνιση προβληματικών δανείων, ιδιαίτερα στον εταιρικό τομέα, θα καθυστερήσει. Οι αργίες πληρωμών και άλλα προγράμματα ανοχής έχουν επεκταθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό κρύβει τα υποκείμενα ζητήματα ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που θα γίνουν ορατά μόλις τελειώσει η παραπάνω υποστήριξη.

    Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να δούμε τα μεγέθη τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των ελληνικών τραπεζών να επιδεινούνται κάτι που στην παρούσα φάση δεν είναι ορατό.

    Ας σημειωθεί πως οι Έλληνες τραπεζίτες μιλούν για κόκκινα δάνεια κάτω από 5 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες τα οποία έχουν προέλθει από την πανδημία.



    ΣΧΟΛΙΑ