• Τράπεζες

    Handelsblatt: Ανάκαμψη για τις ελληνικές τράπεζες- Ποιοι οι θετικοί παράγοντες

    • NewsRoom
    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς κατέγραψαν αξιόλογα κέρδη, κυρίως από την αυξημένη ζήτηση για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    Επιπλέον θετικό στοιχείο για την ανοδική πορεία των τραπεζών, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

    Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Οι ελληνικές τράπεζες ενισχύουν την κερδοφορία τους, στην οποία συμβάλλει και το ράλι για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

    Παράλληλα, στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, φτάνοντας στο σημείο να απωλέσουν, κατά καιρούς, μέχρι και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Παρ’ όλα αυτά, σωτήρια αποδείχθηκε η κεφαλαιακή τους επάρκεια, η οποία εμφάνισε δείκτη 16%, ποσοστό αντίστοιχο του μέσου όρου που εμφανίζεται στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να κρίνεται ικανοποιητική.

    Στις δαπάνες που κατάφεραν να περιορίσουν οι 4 τράπεζες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τόσο το κλείσιμο υποκαταστημάτων, όσο και ο περιορισμός των θέσεων εργασίας. Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τη μείωση προσωπικού, οι 4 τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν τις θέσεις εργασίας κατά 2.500 χιλιάδες συνολικά, μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και αποζημιώσεων.

    Σημειώνεται ότι ο περιορισμός των θέσεων εργασίας είναι μια διεργασία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς επιδιώκεται ακόμη η μείωση επιπλέον θέσεων, κατά 4.000. Στατιστικά, οι αριθμοί αυτοί ισοδυναμούν με περικοπή της μιας στις 10 θέσεις εργασίας.

    Σημαντικά θετική εξέλιξη είναι και εκείνη που αφορά στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος των 4 συστημικών τραπεζών είναι, έως τα τέλη του 2021, τα κόκκινα δάνεια να περιοριστούν στα 25 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό, κρίνεται απαραίτητη, τόσο η δημιουργία της λεγόμενης Bad Bank, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία εγγυήσεων του Δημοσίου.

    Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι βελτιωμένη εικόνα δείχνουν και οι επιστροφές καταθέσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι, τόσο οι εταιρείες, όσο και οι ιδιώτες διαθέτουν ακόμη σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον περί τα 12 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ