• Τράπεζες

    H Ιταλία σκέφτεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Κομισιόν για τις ιταλικές τράπεζες

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte


    Την διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Κομισιόν εξετάζει η Ιταλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, λόγω του κόστους που προκάλεσε στις ιταλικές τράπεζες η αυστηρή ερμηνεία των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανονισμών.

    Αφορμή δόθηκε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει το μπλόκο της ΕΕ στο σχέδιο διάσωσης της μικρής ιταλικής τράπεζας Tercas το 2014. Η διάσωση της Tercas είχε οργανωθεί από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ιταλίας, το οποίο σύμφωνα με τις Βρυξέλλες δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για λόγους που δεν αφορούν την αποπληρωμή αποταμιευτών οι οποίοι έχουν πληγεί από τραπεζική χρεοκοπία. Μετά την διάσωση της Tercas, άλλες επτά ιταλικές τράπεζες διασώθηκαν από το ιταλικό κράτος, με υψηλότερο ωστόσο κόστος.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε την Τρίτη, δικαίωσε την Ιταλική κυβέρνηση ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της Κομισιόν. Αυτό ενίσχυσε την κριτική από τις ιταλικές τράπεζες κατά της ΕΕ, καθώς όπως υποστηρίζουν οι διασώσεις τραπεζών στην Ιταλία είχαν υψηλότερο κόστος εξαιτίας της αυστηρής ερμηνείας των κανονισμών από την Κομισιόν.

    Την Παρασκεύη ο Τζ. Κόντε τόνισε σε δημοσιογράφους πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο αποζημίωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ