• Τράπεζες

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Αιφνιδιάστηκα και γω…

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γιώργος Ζαββός


    Αυτές οι τρεις λέξεις περιγράφουν την τεράστια έκπληξη του πρώην, πλέον, υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού, στο άκουσμα της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, πριν από μία ώρα, καθώς η θέση του καταργείται.

    Ανάλογος ήταν ο αιφνιδιασμός και των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς ενημερώθηκαν live για την κατάργηση της θέσης του αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού.

    Το ερώτημα είναι ποιος θα «τρέξει» τα «ανοικτά» θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Και αυτά είναι τόσο τα νομοσχέδια που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με την ανασύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσο και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Το σίγουρο είναι ότι ο κ.  Ζαββός εξεπλάγη.

    Όπως ο ίδιος ανέφερε στο mononews.gr «αιφνιδιάστηκα και ‘γω»…

    Στο ερώτημα ποιος θα αναλάβει τον τομέα του, η απάντηση ήταν: «Δεν γνωρίζω».

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr,  το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών σε συνεργασία φυσικά, ως είθισται, με την αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Οι τραπεζίτες σχολιάζουν πως ο κ. Ζαββός μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής» και να κλειδώσει την επέκτασή του για 18 ακόμα μήνες, γεγονός που απαλλάσσει μέσω τιτλοποιήσεων τις τράπεζες από προβληματικά δάνεια ύψους άνω των 60 δις ευρώ, δημιουργώντας τις συνθήκες να επιστρέψουν σε μονοψήφιους δείκτες καθυστερήσεων και ακόμα σχολιάζουν πως  «η εξαφάνιση Ζαββού είναι θέμα…», καθώς κάποιοι πόνταραν στο ενδεχόμενο αναβάθμισης του.

    Ωστόσο το έργο σε ό,τι αφορά τις δομικές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι κολοσσιαίο. Το θετικό είναι ότι έχει ολοκληρωθεί ένα  πολύ σημαντικό κομμάτι με απτά αποτελέσματα με πανευρωπαϊκή αναγνώριση, το ζήτημα της απαλλαγής των τραπεζών από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

    Εκκρεμότητα αποτελεί το νομοσχέδιο -των 90 σελίδων- για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα πρέπει να έχει περάσει ως νόμος μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς πρόκειται για  εθνική δέσμευση.

    Το άλλο μεγάλο θέμα είναι ο νόμος για το ΤΧΣ, αλλά και για τον αναβαλλόμενο φόρο.

    Βέβαια κύκλοι της τραπεζικής αγοράς αναφέρονται και στην «κόντρα» του υφυπουργού με την Τράπεζα της Ελλάδος για τα θέματα του αναβαλλόμενου φόρου και της ολιστικής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εκτός κυβέρνησης Χρυσοχοΐδης, Θεοχάρης, Ζαββός – Η έκπληξη Αποστολάκη και η επιστροφή Θεοδωρικάκου



    ΣΧΟΛΙΑ