• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: Παραμένει ο στόχος για άνοδο της κερδοφορίας κατά 10% και διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας: Η Eurobank κέρδισε το στοίχημα με 5,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια και μονοψήφιο δείκτη NPEs

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    «Ο στόχος της Eurobank για άνοδο της κερδοφορίας με τον δείκτη ROE πάνω από το 10% το 2022 και για μέρισμα από τα κέρδη της χρονιάς παραμένει», ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Eurobank στους αναλυτές.  Και μάλιστα, όπως εξήγησε, δεν λαμβάνει υπόψη τις πιθανές θετικές επιπτώσεις από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που πιθανότητα θα γίνουν μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, μια άνοδος των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ μια δεύτερη παρόμοια άνοδος θα επιφέρει επιπλέον επιτοκιακά έσοδα 150 εκατ. ευρώ.

    Αν τα επιτόκια φτάσουν στο 1,5%, η συνολική επίπτωση στην κερδοφορία (από τόκους) θα είναι θετική κατά 300 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, η μείωση των κόκκινων δανείων κάτω του 5% φέτος επιτρέπει τη μείωση του κόστους κινδύνου και προβλέψεων.

    Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα, που αναμένεται το 2022 και το 2023, σε σχέση με τις προβλέψεις πριν την ρωσική εισβολή, η ζήτηση για δάνεια συνεχίζει να εμφανίζεται ισχυρή και μάλιστα με ενδείξεις για ενίσχυσή της το επόμενο διάστημα, ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας.

    Η τάση του πρώτου τριμήνου έδειξε καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 0,4 εκατ. ευρώ που προήλθε κυρίως από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Η ζήτηση ενισχύθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο και τον Μάιο, κυρίως από κλάδους που σχετίζονται με την ενέργεια (ΑΠΕ), ναυτιλία, τουρισμό, κατασκευές και μεταποίηση.

    Όπως εξήγησε, η πρόβλεψη για ανοδική ενισχύεται σε μια σειρά από ενδείξεις: Πρώτον, στο πακέτο στήριξης των 7 δισ. ευρώ της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, που έρχεται μετά τα 40 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Δεύτερον, στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που καταγράφονται, όπως η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, των άμεσων ξένων επενδύσεων, της αγοράς ακινήτων, των καταθέσεων και της κατανάλωσης.

    Παράλληλα, υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό, με πιθανότητα οι φετινές τουριστικές εισπράξεις να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, καθώς η μείωση των ροών από τη Ρωσία και την Ουκρανία αναμένεται να αντισταθμιστεί από Ευρωπαίους.  Μάλιστα, ανάλογη εικόνα αναμένεται και για την Κύπρο.

    Τέλος, καθώς αρχίζει να υλοποιούνται οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να ενισχυθεί το ΑΕΠ με περίπου 6,9-7,7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026.

    Η ζήτηση μέχρι σήμερα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για δάνεια 2,3 δισ. ευρώ παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία.

    Την ίδια στιγμή, προσέθεσε ο κ. Καραβίας, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, ενώ υπήρξε μείωση στα κόκκινα δάνεια με τον δείκτη της τράπεζας να πέφτει περαιτέρω στο 6%.

    Για το δεύτερο τρίμηνο ο κ. Καραβίας απάντησε πως ίσως να υπάρξει οριακή θετική μεταβολή. Υπενθύμισε ότι η πρόβλεψη της Τράπεζας παραμένει για τα κόκκινα δάνεια στα 400 εκατ. ευρώ, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2022 η πραγματικότητα θα είναι αρκετά χαμηλότερη. Ωστόσο, όπως τόνισε, καλύτερα να διατηρούνται οι συντηρητικές προβλέψεις.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για αύξηση του σημερινού μεριδίου που είναι στο 22,6%.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές

    Eurobank: Στα 305 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο – Στο 6% ο δείκτης NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ