• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Θετικός ρυθμός ανάπτυξης και το 2023

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Παρά την οικονομική  και γεωπολιτική αβεβαιότητα η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης –παρότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερος-  και το 2023.

    Η χώρα συνεχίζει να προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ρυθμό ανάπτυξης και βρίσκεται σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα γ΄τριμήνου.

    Όπως δήλωσε:

    «Σε ένα περιβάλλον γεμάτο από οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με το ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται πλέον στο 6% για τη φετινή χρονιά.

    Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων και η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν υφεσιακές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, με τους κινδύνους να βαίνουν αυξανόμενοι.

    H ισχυρή επίδοση του 2022 μαζί με το διαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και η καλή πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, όμως σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διατηρώντας την Ελλάδα σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης.

    Σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, η Eurobank καταγράφει άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων, που ξεπερνούν τις προβλέψεις μας σε όλους τους επιμέρους δείκτες και επιβεβαιώνουν το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας. Τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 173 εκ. ευρώ για το τρίμηνο αυξάνοντας την εσωτερική αξία της μετοχής στα 1,63 ευρώ. Στην σταθερή κερδοφορία της τράπεζας συνεισφέρουν ουσιαστικά οι διεθνείς δραστηριότητες, με κέρδη αυξημένα κατά σχεδόν 40%. Η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια ανήλθε σε 17,2%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε περαιτέρω σε 5,6%, ενώ ταυτόχρονα, παρά την αύξηση του επιτοκιακού κόστους και τις πληθωριστικές πιέσεις, δεν υπάρχουν έως σήμερα ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

    Συνεχίζουμε να εστιάζουμε τη δραστηριότητά μας στη στήριξη των πελατών μας, και ιδιαίτερα των δυναμικών επιχειρήσεων, ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του ανοδικού κύκλου της οικονομίας.

    Χρηματοδοτούμε όλα τα σημαντικά έργα και τα επιχειρηματικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, τόσο των μεγάλων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων θα προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ έως το τέλος του έτους.

    Με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, χάρη και στην αύξηση των καταθέσεων κατά 2,5 δις ευρώ έως

    σήμερα, είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τους πελάτες μας, να συνεισφέρουμε στην διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι η Eurobank είναι «Τράπεζα της Ανάπτυξης».

     Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Στο 1,106 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στο εννεάμηνο – Στο 5,6% ο Δείκτης NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ