• Τράπεζες

    Φ. Καραβίας (Eurobank): «Η Ευρώπη αμέλησε την ενεργειακή ασφάλεια»

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Τη στρατηγική της Eurobank στη χρηματοδότηση όλων των ενεργειακών projects αλλά και τις αδυναμίες της Ευρώπης να βρει κοινές λύσεις στα τωρινά προβλήματα ανέδειξε στην τοποθέτησή του στο Athens Investment 5th Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

    «Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η Ευρώπη στάθηκε πριν τον πόλεμο πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο αμέλησε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, με ευθύνη κυρίως της Γερμανίας, η οποία συνδέθηκε καθολικά με το ρωσικό φυσικό αέριο και ήδη αναγνωρίζει το λάθος της», ανέφερε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος πλέον που ελλοχεύει μετά από αυτή την πολιτική είναι αυτός της αποβιομηχάνισης λόγω του υψηλού κόστους». Το δυστύχημα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, είναι ότι ακόμη και σήμερα η Ευρώπη δεν έχει σαφή ενεργειακή πολιτική.

     Οι λύσεις που πρότεινε ο κ. Καραβίας είναι:

    • Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανάλογα όπως αυτής της πανδημίας. Θα μπορούσε η Ευρώπη να προβεί σε κοινές αγορές φυσικού αερίου.
    • Θα μπορούσε να προχωρήσει στη σύσταση Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου και να χρηματοδοτήσει τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις.
    • 3-5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι «μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο». Υπάρχουν οι προϋποθέσεις τόσο στις ΑΠΕ, παρά τα προβλήματα στην αδειοδότηση, όσο και στην ενδυνάμωση του ηλεκτρικού συστήματος υψηλής και μεσαίας τάσης. Πρέπει, όμως, να δούμε το θέμα της ενεργειακής επάρκειας και χρειαζόμαστε στρατηγική γι’ αυτό, τόνισε. «Η Ελλάδα είναι ήδη εξαγωγέας και αν λύσουμε τα προβλήματα, θα αυξήσουμε τις εξαγωγές κατά 40%, γεγονός που θα προσθέσει 3-5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ».

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Έντονη φημολογία για εξαγορά των μετοχών του Πόλσον- Στο +5,26% η μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ