• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στον Παύλο Μυλωνά το χρίσμα για τη θέση του CEO

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Το «χρίσμα» φέρεται να έχει πάρει ο κ. Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, από επενδυτές, το Ταμείο Χρηματοπιστωστικής Σταθερότητας, τον SSM, τους συνδικαλιστές, αλλά και από τα ξένα μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ για να είναι ο νέος CEO της Εθνικής.

    Οπως είναι γνωστό, στις αρχές Μαΐου, μετά την παραίτηση του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο αναπληρωτής CEO της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.

    Αν και η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει τη διεθνή διαδικασία –έργο που έχει αναλάβει η Egon Zehnder- για την επιλογή του κατάλληλου τραπεζίτη, που θα αναλάβει να «τρέξει» την ιστορικότερη ελληνική τράπεζα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Μυλωνά έχει «κλειδώσει» για CEO, ενώ κανένα άλλο στέλεχος της ΕΤΕ δεν πρόκειται να διεκδικήσει τη θέση.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και η πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων στηρίζει την επιλογή του κ. Μυλωνά, ο οποίος γνωρίζει καλά την Εθνική και μπορεί να φέρει σε πέρας το στρατηγικό της σχέδιο. Εξάλλου καθώς είναι χαμηλών τόνων και αποφεύγει τις εντάσεις, διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα μέλη –Ελληνες και ξένους- του ΔΣ.

    Η Εθνική Τράπεζα σήμερα –μετά την ήττα στην πρώτη φάση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής- έχει βάλει σε εφαρμογή το νέο στρατηγικό σχέδιο μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της τράπεζας και του ομίλου, προς όφελος των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.

    Στην τελική ευθεία η πώληση του Earth

    Στο μεταξύ στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση του πακέτου «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 5,2 δισ. ευρώ, με την ονομασία Earth. H κοινοπραξία της σουηδικής Intrum και της αμερικανικής CarVal υπέβαλε την καλύτερη προσφορά για την απόκτηση του πακέτου, δίνοντας 110 εκατ ευρώ –σύμφωνα με πληροφορίες-, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,5% της αξίας των δανείων που περιλαμβάνονται στο πακέτο.

    Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του project Earth που θα μεταβιβαστοείναι καταναλωτικά, δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Η αρχική οφειλή είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, ωστόσο με τους τόκους, η συνολική απαίτηση υπερδιπλασιάζεται στα 5,2 δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή κυμαίνεται στις 8.000 με 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην 7ετία.

    Τέλος, σημειώνουμε ότι η διοίκηση της ΕΤΕ πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει τη διαδικασία και για την πώληση δύο ακόμα πακέτων, το ένα αφορά οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ από «κόκκινα» επιχιερηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (έχουν υποθήκες κυρίως επαγγελματικά κτίρια και οικόπεδα), καθώς και ένα πακέτο με δάνεια μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, τα οποία επίσης έχουν εξασφαλίσεις καθώς τα δάνεια εκταμιεύθηκαν με εγγύηση τα τουριστικά ακίνητα (μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωματια κλπ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοίγει η διαδικασία (μέσω Egon Zehnder) για την επιλογή CEO στην Εθνική Τράπεζα – Ποια ονόματα ακούγονται



    ΣΧΟΛΙΑ