• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Συμφωνία για χρηματοδοτήσεις ως 200 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις


    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψαν συμφωνία χρηματοδότησης ύψους έως 200 εκατ. Ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία εντάσσεται στις δράσεις του σχεδίου Γιουνκέρ. H χρηματοδότηση παρέχεται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει στις 30 Ιουλίου νέες σταθερού επιτοκίου καλυμμένες ομολογίες πενταετούς διάρκειας ύψους €200 εκατ., από το δεύτερο πρόγραμμα έκδοσης καλυμμένων ομολογιών. Το κουπόνι των ομολογιών έχει οριστεί σε ετήσιο 1,85%. Οι καλυμμένες ομολογίες αναμένεται να λάβουν πιστοληπτικές διαβαθμίσεις ΒΒΒ- από την Standard and Poor’s’, BB- από την Fitch και Ba2 από την Moody’s. H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αγοράσει αρχικά €100 εκατ. καλυμμένων ομολογιών, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα διακρατήσει €100 εκατ. καλυμμένων ομολογιών.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα συμφώνησαν, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δύναται να αγοράσει τις διακρατούμενες καλυμμένες ομολογίες ύψους €100 εκατ. κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.

    Η συναλλαγή εντάσσεται στην στρατηγική της Τράπεζας που στοχεύει στην αύξηση των εκταμιεύσεων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, μέσω της συναλλαγής η Εθνική Τράπεζα αυξάνει τη μέση διάρκεια της χρηματοδοτικής της δομής και βελτιώνει την διάρθρωση καθώς και επιμέρους δείκτες της ρευστότητάς της.



    ΣΧΟΛΙΑ