• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Παράταση μέχρι 29 Φεβρουαρίου στην εθελούσια

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Νέα άτυπη παράταση παίρνει το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

    Το πρόγραμμα εθελούσιας  σ΄ αυτήν την τελική φάση του απευθύνεται σε περίπου 200 εργαζόμενους και η   ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα καθορίσει και την ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εθελούσιας της ΕΤΕ.

    Πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2019 και ατύπως έχει παραταθεί μέχρι τώρα προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος των 1.000 αποχωρήσεων. Όμως για ένα σημαντικό τμήμα του προσωπικού οι νέες παράμετροι του ασφαλιστικού θα είναι εκείνες που θα κρίνουν αν θα λάβουν τελικά την εθελούσια ή θα παραμείνουν στην τράπεζα, περιμένοντας…

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές καλούνται να λάβουν το πρόγραμμα  συγκεκριμένα άτομα – με δεδομένο ότι πλέον τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και για εργαζόμενους που έχουν αξιολογηθεί ως λιγότερο αποδοτικοί.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της εθελούσιας έχει απευθυνθεί και σε εργαζόμενους της μονάδας που «τρέχει» την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο του Ηρακλή.

    Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι, με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη,  ο αριθμός των εργαζομένων στην να  περιοριστεί στις 8.000 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να αποχωρήσουν άλλοι 1.000 εργαζόμενοι.

    Ωστόσο τα bonus, στο νέο πρόγραμμα όταν ανακοινωθεί θα είναι σημαντικά «ψαλιδισμένα», ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΤΕ, λόγω των περικοπών σε ανθρώπινο δυναμικό τα καταστήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση της  πελατείας, ακόμα και σε εργασίες back office.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, ο αριθμός εργαζομένων στην Εθνική από τα 9.200 άτομα στο τέλος του 2018, είχε μειωθεί στα 8.600 άτομα στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Σύμφωνα δε, με το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής στόχος είναι στο τέλος του 2019- αρχές του 2020 ο αριθμός των εργαζομένων της να μην ξεπερνά τις 8.100 άτομα.

    Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εθελουσία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής, με την προϋπόθεση ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος ήταν 30 ετών και άνω και είχε 3ετή υπηρεσία στην τράπεζα. Το ανώτερο ποσό αποζημίωσης και bonus διαμορφώνεται τις 170.000 ευρώ.

    Ο αριθμός των μηνιαίων μισθών –ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου και τα έτη υπηρεσίας ξεκινά από τους 20 και φτάνει τους 35 (για τους ειδικούς συνεργάτες είναι 10 ως 35 μισθοί και για το υποστηρικτικό προσωπικό 40 μισθοί).

    Επίσης δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης για εκείνους που εργάζονταν σε μονάδες που διακόπτουν τις εργασίες τους.

    Ανάλογα τώρα με την ηλικία το ποσό προσαυξάνεται κατά 5% ως 30% (το 5% για εργαζόμενους άνω των 65 και το 30% στην ηλικία 50-54 ετών).

    Και ακόμα δίνεται 7.000 ευρώ προσαύξηση επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ενώ συνεχίζονται οι ιατροφαρμακευτικές καλύψεις, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα κλπ.

     Το πρόγραμμα προσφέρει και την εναλλακτική του sabbatical, της μακροχρόνιας δηλαδή άδειας με αποδοχές και πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις 2, 3 ή 4 ετών. Στις άδειες 2 ετών θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός, στις άδεις 3ετίας θα καταβάλλονται τον πρώτο χρόνο πλήρεις αποδοχές και τα επόμενα δύο το 50% των αποδοχών, ενώ όσοι επιλέξουν 4ετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους.



    ΣΧΟΛΙΑ