• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Νέες χρηματοδοτήσεις €3,5 δισ. έως τα τέλη του έτους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Με νέες χρηματοδοτήσεις 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη έτους αναμένεται να στηρίξει η Εθνική Tράπεζα τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    Όπως διευκρίνισε ο CEO του ομίλου της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Εθνικής, πρόκειται για νέες εκταμιεύσεις, χωρίς δηλαδή στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται η ανανέωση των πιστωτικών γραμμών που έχει εγκρίνει η τράπεζα στους πελάτες της.

    Το βασικό σενάριο της Εθνικής προβλέπει ύφεση 7,5% το 2020 και όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς η πτώση του τζίρου του επιχειρηματικού τομέα υπολογίζεται στο 20% το τρέχον έτος και οι ανάγκες χρηματοδότησης εκτιμώνται στα 10 δισ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από ίδιους πόρους των τραπεζών.

    Ο CEO της Εθνικής υπογράμμισε ότι παραμένει το ρίσκο τα χρήματα αυτά να μην διοχετευθούν σωστά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη και να μην χρησιμοποιηθούν ως μαξιλάρι ρευστότητας. «Πρέπει να επιβραβευθεί όποιος στοχεύει καλύτερα και όχι όποιος ξοδεύει τις περισσότερες σφαίρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

    Αναφερόμενος στα προγράμματα στήριξης της οικονομίας που έχει εφαρμόσει η Εθνική τράπεζα, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε το πάγωμα πληρωμών δόσεων έως τέλη 2020 – σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 2021 – που έχει εφαρμόσει η τράπεζα για τα ξενοδοχεία.

    Απαριθμώντας τα μέτρα που έχει λάβει η τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε:

    • στις αναστολές δόσεων για 2.000 επιχειρήσεις με δάνεια  2 δισ. ευρώ

    • στις αναστολές δόσεων για 28.000 πελάτες με στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

    • στη χρηματοδότηση 2.500 επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (αντιστοιχεί στο 24% του αριθμού των ενταγμένων επιχειρήσεων) με έμφαση στις μικρές  επιχειρήσεις που είναι οι πιο ευάλωτες

    • στην έγκριση δανείων ύψους 800 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας

    Η ΕΤΕ, όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης  στεγαστικών που προγραμματίζει η κυβέρνηση, ενώ στις προτεραιότητες της Τράπεζας έθεσε την επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων, την υιοθέτηση ενός πιο αποτελεσματικού μοντέλου διοικητικής λειτουργίας μέσω της εξ αποστάσεως εργασίας και το μετασχηματισμό της ΕΤΕ, που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Στόχος, σύμφωνα με τον CEO της ΕΤΕ, να είναι η Εθνική η τράπεζα που προτιμά ο πελάτης.



    ΣΧΟΛΙΑ