• Τράπεζες

    Έρχεται ο εξωδικαστικός για τους ιδιώτες το 2019


    Έρχεται ο εξωδικαστικός για τους ιδιώτες το πρώτο τρίμηνο του 2019, μαζί δε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις και το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, είναι το τρίπτυχο που έχει στόχο να δώσει βιώσιμες λύσεις στο δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, απόρροια της βαθιάς ύφεσης.

    Το νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο, τα ταμεία αλλά και τις τράπεζες, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το πρώτο τρίμηνο του 2019. Στόχος είναι όλοι εκείνοι ποι σήμερα είναι «αποκλεισμένοι» από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, με τρόπο βιώσιμο.

    Όσο δεν δίνεται ουσιαστική λύση στο ιδιωτικό χρέος, η οικονομία θα καθυστερεί να «πάρει μπροστά», αναφέρει στο mononews.gr τραπεζική πηγή.

    Επίσης καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν για το ίδιο θέμα: Όπως και στην περίπτωση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που αναζητούνται τρόποι όχι απλώς να «φύγουν» από τα βιβλία των τραπεζών αλλά και από την πραγματική οικονομία, έτσι αναζητούνται λύσεις, για την ακρίβεια ένα μόνιμο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης των οφειλών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βρέθηκε να χρωστάει παντού: σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και στον εξωδικαστικό για ιδιώτες, ο αριθµός των δόσεων θα συνδέεται µε το ύψος της οφειλής, ενώ θα υπάρχουν εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα ελέγχεται η η υπαγωγή στο νέο πλαίσιο. Πάνω –κάτω θα λειτουργεί όπως ο εξωδικαστικός για τις επιχειρηματικές οφειλές, ο οποίος δίνει έως 120 δόσεις για χρέη από 3.000 και πάνω, µε «κούρεµα» προσαυξήσεων έως 85%, ενώ δίνει 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ.

    Για την υλοποίηση της νέας ρύθμισης θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα πλατφόρμα του εξωδικαστικού, µε νέα εφαρμογή ειδικά διαμορφωμένη.

    Και φυσικά θα υπάρχουν «κόφτες» για να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    Την ίδια ώρα ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, παρατείνεται μέχρι και το τέλος του 2019 και όσοι πληρούν τα κριτήρια μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι σε 120 δόσεις. παράλληλα το ύψος των οφειλών που μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό διαμορφώνεται πλέον στις 300.000 ευρώ (από 50.000 ευρώ), ενώ κόβεται και ο «γόρδιος δεσμός» µε τα στεγαστικά δάνεια των εµπόρων, που θα εξαιρούνται χωρίς να μπλοκάρεται η ρύθμιση.

    Επίσης έχει αποφασιστεί η δίμηνη παράταση του «νόμου Κατσέλη» καθώς από τις 31 Δεκεμβρίου 2018 παύει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Η παράταση ήταν αναμενόμενη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να εκπονηθεί νέο σχέδιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό και ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί τη νέα στεγαστική πολιτική.

    Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο πλαίσιο θα είναι αυστηρότερο, τα όρια προστασίας θα μειωθούν –οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει να περιοριστούν στις 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας- ενώ θα ενεργοποιηθεί και το ψηφισμένο από διετίας μέτρο της επιδότησης δόσης για τα αδύναμα νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη το καλοκαίρι του 2018, προβλέπει ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της επιδότησης δόσης και οι τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Και για φυσικά πρόσωπα ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καλπάζει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Περισσότερες από 5.200 αιτήσεις μέσα σε τρεις μήνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αλλάζει στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό



    ΣΧΟΛΙΑ