• Τράπεζες

    Έρχεται ο δημόσιος Τειρεσίας


    Την ξεχασμένη μνημονιακή συζήτηση για τη δημιουργία ενός κρατικού Τειρεσία, στον οποίο θα καταγραφούν όλα τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς το δημόσιο, ανοίγει εκ νέου η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για όλα τις οφειλές του ιδιωτικού τομέα.

    Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη δημιουργία του κρατικού Τειρεσία ανακοίνωσε ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης μιλώντας χθες στο DDC Summits για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνοντας ότι σήμερα η μοναδική πληροφόρηση για τα χρέη του ιδιωτικού τομέα περιορίζεται σε αυτή που παρέχουν οι τράπεζες, γεγονός που συνιστά ασύμμετρη πληροφόρηση.

    Στον κρατικό Τειρεσία θα καταγραφούν όλα τα χρέη των νομικών και φυσικών προσώπων σε δημόσιους φορείς, όπως η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι κλπ. και βάσει αυτών θα αξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητα του οφειλέτη. Η βάση δεδομένων με τα κρατικά χρέη θα συμπληρωθεί με τα χρέη που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας κλπ και από τη συνολική έκθεση θα προκύψει μια αξιολόγηση της πιστοληπτικής συμπεριφοράς των νομικών και των φυσικών προσώπων.

    Η απουσία μέχρι σήμερα μιας αναλυτικής καταγραφής των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα, δυσκολεύει τις τράπεζες αλλά και τους επενδυτές ή τους διαχειριστές κόκκινων δανείων στην αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής που έχουν οι δανειολήπτες και επηρεάζει τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων που οι τράπεζες πωλούν σε funds.

    Επιπλέον όπως συμφώνησε το σύνολο σχεδόν των ομιλητών στο χθεσινό συνέδριο επιδρά στην αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ρύθμισης χρεών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έχει αποτύχει παταγωδώς στο βασικό του στόχο, δηλαδή την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

    Συντριπτική είναι και η αποτυχία της πτωχευτικής διαδικασίας στη χώρα μας στην οποία όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο managing director κ. Στ. Πoταμίτης της δικηγορικής εταιρείας Ποταμίτης Βεκρής, λιγότερες από 200 επιχειρήσεις έχουν καταφύγει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την απαξίωση σημαντικών παραγωγικών πόρων μιας επιχείρησης υπό το βάρος των καθυστερήσεων στη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Εργαλείο κατάχρησης έχει αποδειχθεί άλλωστε το πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, δηλαδή ο νόμος Κατσέλη, που σύμφωνα με τον κ. Ποταμίτη θα πρέπει να αλλάξει συνολικά και το πτωχευτικό δίκαιο να προσαρμοστεί στα κοινοτικά δεδομένα.



    ΣΧΟΛΙΑ