• Τράπεζες

    Draghi εναντίον κυβέρνησης. Οι αποφάσεις για τις τράπεζες θα λαμβάνονται από τις τράπεζες

    Mario Draghi Ντράγκι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi


    Xωρίς πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα δ.σ. των ελληνικών τραπεζών τονίζει ο Mario Draghi. Απαντώντας στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα στρατηγικής ανεξάρτητα και χωρίς πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Ο Mario Draghi διευκρινίζει ότι η ευρωπαική Οδηγία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια (Capital Requirements Directive – CRD IV) προβλέπει ελάχιστα κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας και της καταλληλότητας, τα οποία πρέπει να πληρούν τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να κρίνονται κατάλληλα για την άσκηση των καθηκόντων που αφορούν τη θέση τους.
    Ειδικά για τα μέλη των δ.σ. στις ελληνικές τράπεζες που έχουν λάβει αξιόλογη κρατική ενίσχυση από το ΤΧΣ τα τελευταία χρόνια, ο νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιλαμβάνει πρόσθετα κριτήρια αξιολόγησης, αναφέρει ο κ. Draghi.
    «Η αξιολόγηση βασίζεται σε ορισμένα κριτήρια τα οποία ορίζονται στον νόμο του ΤΧΣ και είναι αναγκαία στη συγκεκριμένη ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και καθόλα ανεξάρτητες αποφάσεις για ζητήματα στρατηγικής και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για ζητήματα λειτουργίας χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση», τονίζεται στην απάντηση προς τον κ. Χουντή.
    Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, η πτυχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων προκλήσεων που συνδέονται με το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη ρύθμισής τους έγκαιρα και αποτελεσματικά με βάση τις αρχές του εμπορίου και της οικονομίας.
    Το αργότερο ως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κάλυψη των θέσεων στα δ.σ. των τραπεζών, οι οποίες έμειναν κενές λόγω της αξιολόγησης με βάση το νόμο του ΤΧΣ. Η παράταση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα του τέλους Σεπτεμβρίου δόθηκε ατύπως από τους Θεσμούς καθώς διαπιστώνεται δυστοκία στην επιλογή στελεχών που να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.  Όπως παραδέχεται ο Mario Draghi , οι Θεσμοί επιδιώκουν να κόψουν με τον τρόπο που νομίζουν την σχέση με την πολιτική εξουσία για τα μέλη των δ.σ. στις ελληνικές τράπεζες.



    ΣΧΟΛΙΑ