• Τράπεζες

    Δείκτες κινδύνου για την κλιματική αλλαγή θα ενσωματώνουν οι τράπεζες – Τι σημαίνουν οι αλλαγές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προσδιορίζει τις μεθόδους αξιολόγησης κινδύνων στα γνωστά πια ESG δάνεια (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) μέσα από μια νέα της έκθεση.

    Αυτή η έκθεση παρέχει στα ιδρύματα κοινούς ορισμούς των κινδύνων ESG και των καναλιών μετάδοσής τους και προσδιορίζει τις μεθόδους αξιολόγησης που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών.

    Τούτο σημαίνει πως πολύ σύντομα οι τράπεζες θα αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια για τα δάνεια εκείνα που αφήνουν αρνητικό περιβαλλοντικό ή κοινωνικό αποτύπωμα, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα μας που ακόμη χρηματοδοτεί ρυπογόνες δραστηριότητες.

    Η ΕΒΑ συνιστά την ενσωμάτωση των κινδύνων ESG σε επιχειρηματικές στρατηγικές διαχείριση κινδύνων καθώς και έγκαιρη εποπτεία.
    Αυτή η έκθεση παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις εποπτικές προσδοκίες και θέτει τα θεμέλια για τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές της EBA για το θέμα.

    Πολύ γρήγορα τα μοντέλα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θα εντάξουν τους κινδύνους αυτούς και στις ασκήσεις προσομοίωσης όπως τα stress tests των τραπεζών αλλάζοντας την βαρύτητα υπολογισμού των κριτηρίων βάσει των οποίων διαμορφώνεται η άσκηση.

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε την έκθεσή της σχετικά με τη διαχείριση και την εποπτεία κινδύνων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG). Η Έκθεση, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του ευρύτερου έργου ESG της EBA, παρέχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς οι παράγοντες ESG και οι κίνδυνοι ESG πρέπει να συμπεριληφθούν στο κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων.

    Η Έκθεση επικεντρώνεται στην ανθεκτικότητα των ιδρυμάτων στον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο των κινδύνων ESG σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες. Αυτό απαιτεί προσεκτικές εκτιμήσεις από ιδρύματα και εποπτικές αρχές που θα πρέπει να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη και να εφαρμόζουν προληπτικές ενέργειες .

    Αντίκτυπος των κινδύνων ESG

    Η Έκθεση περιγράφει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι παράγοντες του ESG, ιδίως η κλιματική αλλαγή, στους αντισυμβαλλομένους των ιδρυμάτων ή στα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, επηρεάζοντας τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Επίσης, η Έκθεση απεικονίζει τους διαθέσιμους δείκτες, τις μετρήσεις και τις μεθόδους αξιολόγησης που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου ESG ενώ εντοπίζει τα κενά και τις προκλήσεις που απομένουν σε αυτό το μέτωπο.

    Συστάσεις για την ενσωμάτωση εκτιμήσεων που σχετίζονται με κινδύνους ESG

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών παρέχει συστάσεις για τα ιδρύματα να ενσωματώσουν τις εκτιμήσεις που σχετίζονται με τους κινδύνους ESG σε στρατηγικές και στόχους, δομές διακυβέρνησης και να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους ως κινητήρια δύναμη των χρηματοοικονομικών κινδύνων και στη διαδικασία εσωτερικής κατανομής κεφαλαίου. Η Αρχή συνιστά επίσης την ανάπτυξη μεθοδολογιών και προσεγγίσεων για τον έλεγχο της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας των ιδρυμάτων έναντι παραγόντων και κινδύνων ESG, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανάλυσης σεναρίων.

    Πρόταση για σταδιακή προσέγγιση

    Για να βελτιώσει περαιτέρω τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης (SREP), η Αρχή θεωρεί την ανάγκη να παραταθεί ο χρονικός ορίζοντας της εποπτικής αξιολόγησης της ανθεκτικότητας των επιχειρηματικών μοντέλων των ιδρυμάτων, εφαρμόζοντας ορίζοντα τουλάχιστον 10 ετών για τη σύλληψη φυσικών κινδύνων, σχετικών με πολιτικές που εφαρμόζονται ή με ευρύτερες τάσεις μετάβασης. Η Έκθεση προτείνει μια σταδιακή προσέγγιση, ξεκινώντας με τη συμπερίληψη κλιματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και κινδύνων στο εποπτικό και επιχειρηματικό μοντέλο ενώ ενθαρρύνει τα ιδρύματα και τους εποπτικούς φορείς να δημιουργήσουν δεδομένα και εργαλεία για την ανάπτυξη προσεγγίσεων ποσοτικοποίησης.



    ΣΧΟΛΙΑ