• Τράπεζες

    «Credit positive» για την Alpha Bank η πώληση δανείων στην B2Holding

    alpha bank


    «Πιστωτικά θετική» για την Alpha Bank χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πώληση μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ στην B2Holding, μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η πώληση χαρακτηρίζεται «credit positive» για την Alpha Bank γιατί μειώνει το συνολικό αρχικό κεφάλαιο των NPEs κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ και βοηθάει την τράπεζα να πετύχει τον στόχο για τη μείωση των NPEs.

    Η τράπεζα αναμένει ότι η πώληση θα έχει θετική επίδραση στο ρυθμιστικό κεφάλαιο και στη ρευστότητά της.

    Η πώληση, η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα φέρει μελλοντικά και μεγαλύτερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τη μείωση του υψηλού επιπέδου των προβληματικών δανείων.

    Η Alpha Bank αναμένει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή εντός του πρώτου τριμήνου του 2018. Από τα 3,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις που πούλησε στην Β2Holding, τα 2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το συνολικό ποσό του κεφαλαίου, αλλά μόλις τα 900 εκατ. ευρώ είναι στον ισολογισμό της Alpha Bank. Το υπόλοιπο είναι δάνεια που η τράπεζα έχει ήδη διαγράψει. Αν και η τιμή της πώλησης αυτών των δανείων ήταν περίπου στο 4,5% του συνολικού ποσού στα 90 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank αναμένει ότι η συναλλαγή θα επηρεάσει θετικά την κεφαλαιακή της βάση.

    Η εξυπηρέτηση των NPEs θα παραμείνει στη CEPAL. Ως εκ τούτου, η Alpha Bank θα επωφεληθεί πιθανώς από τυχόν ανακτήσεις προβληματικών δανείων μέσω αμοιβών και προμηθειών που θα πληρωθούν από τη B2Holding στη CEPAL.

    Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης την τράπεζα να πετύχει τον στόχο της για μείωση των NPEs στην Ελλάδα κατά 5,8 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων collateral και πωλήσεων NPEs μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το «κρυφό παιχνίδι» του Paulson και οι ανατροπές στη «μάχη» για τον νέο CEO στην Alpha Bank

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: «Πιστωτικά θετικός» ο αντίκτυπος των IFRS9 για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σηματοδοτεί η κίνηση της Alpha Bank να πουλήσει στα 4,5 σεντς δανειακό χαρτοφυλάκιο 2 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ