• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ τα επόμενα δύο χρόνια

    Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ τα επόμενα δύο χρόνια

    Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου


    Την χρηματοδότηση του Project Delfini, του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της Cero Generation στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 100ΜW ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, τονίζοντας παράλληλα πως η τράπεζα έχει δρομολογήσει την επόμενη διετία επενδύσεις σε ΑΠΕ άνω του 1 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Μεγάλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εκδήλωση της Cero, τόνισε πως στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

    Η Πειραιώς συνεργάστηκε με την Cero και τον όμιλο Macquarie καθώς τους συνδέει ένας κοινός στόχος: ένα μέλλον με μηδενικούς ρύπους. Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα διαχειρίζεται σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με πράσινες χρηματοδοτήσεις άνω του 2,8 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε έργα AΠΕ άνω των 2GW. Για την επόμενη διετία, οι χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ ενώ μέσω της πρώτης έκδοσης Πράσινου Ομολόγου, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της Τράπεζας, αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν επίσης πράσινες επενδύσεις.

    Στο Business Plan 2022 – 2025 της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνεται ο στόχος για αύξηση της έκθεσής της σε πράσινα δάνεια και επενδύσεις από το 21% στο τέλος του 2021 σε 32% στο τέλος του 2025. Για την περίοδο αυτή, η τράπεζα θα δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων και επενδύσεων με κριτήρια ESG, ύψους 9 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για ένα Sustainability Banking Envelope, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα δάνεια με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 4,1 δισ. ευρώ, κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς ESG αμοιβαία κεφάλαια και έκδοση πράσινων ομολόγων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

    Στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας είναι ο μηδενισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις λειτουργίες της ίδιας της τράπεζας, η μεταστροφή του χαρτοφυλακίου προς πράσινες επενδύσεις και δάνεια και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πελάτες με στόχο την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας. Επίσης η διαχείριση κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.

    H Tράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνεται το 2022 για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 400 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησαν οι Financial Times και είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στους «Europe’s Climate Leaders» των FT.

    Διαβάστε επίσης:

    Cero Project Delfini: Φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ – Σκρέκας: Στο 70% η συμμετοχή των Ανανεώσιμων μέχρι το 2030

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόοδο στο κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ