• Τράπεζες

    ΕΚΤ: H Monte dei Paschi χρειάζεται 8,8 δισ.

    • NewsRoom
    Monte dei Paschi

    Monte dei Paschi


    Οκτώ δισ. χρειάζεται τελικά η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena για να καλύψει το έλλειμμα κεφαλαίων της, λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την MPS

    Την Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της τράπεζας, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Τη Δευτέρα, η Monte dei Paschi di Siena ζήτησε επισήμως από την ΕΚΤ το «πράσινο φως» για «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μια προβληματική τράπεζα η οποία όμως είναι ακόμα φερέγγυα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει περιορισμένο bail-in επενδυτών αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα σε όρους αγοράς που θα επικυρωθούν από τα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών. .

    Απαντώντας στο αίτημα αυτό, η ΕΚΤ δήλωσε πως υπολόγισε τα κεφάλαια που θεωρεί ότι χρειάζεται η τράπεζα στη βάση του κενού που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests, στα οποία απέτυχε η Monte dei Paschi. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η τράπεζα είναι φερέγγυα, όμως υπονόησε πως η θέση ρευστότητάς της επιδεινώθηκε ταχύτατα από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

    «Η τράπεζα ξεκίνησε τάχιστα διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες των υπολογισμών της ΕΚΤ και για να εισάγει τα μέτρα για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε την Παρασκευή πως θα συνεργαστεί με τη Ρώμη για να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για διάσωση της Monte dei Paschi. Ωστόσο, ο Γιενς Βάιντμαν, μέλος της ΕΚΤ, σχολίασε πως τα σχέδια για τη διάσωση της τράπεζας θα πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά, καθώς παραμένουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σοκ! Πάνω από 8.000 “χρυσά” ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό σε λίγες ημέρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Monte dei Paschi: «Πρώτα bail-in, μετά διάσωση από το κράτος» λέει ο Ντάισλεμπλουμ



    ΣΧΟΛΙΑ