• Τράπεζες

    Bloomberg: Η ΕΚΤ επιμένει στην σκληρή στάση για τα μερίσματα των τραπεζών παρά τις πιέσεις

    • Bloomberg
    Κλαούντια Μπουτς, SSM

    Κλαούντια Μπουτς, SSM


    Στο κενό πέφτει η προσπάθεια που καταβάλουν οι ανώτερες ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να χαλαρώσουν η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όσον αφορά τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών των τραπεζών, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους σκληροπυρηνικούς και τη νέα πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM), Claudia Buch.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία επιθυμούσαν να διευκολύνουν τις τράπεζες να πληρώνουν το πλεονάζον κεφάλαιο, βρίσκουν εμπόδια στο να πείσουν τους ομολόγους τους.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Buch έχει δώσει σήμα ότι θέλει να διατηρήσει το “status quo”, από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του συμβουλίου φέτος, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, οι οποίες δεν επιθυμούν να κατονομαστούν.

    Οι πληρωμές των μετόχων αποτελούν εδώ και καιρό βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών της περιοχής, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αυστηρή γραμμή της εποπτικής αρχής για τις πληρωμές ευθύνεται εν μέρει για τις χαμηλές αποτιμήσεις τους.

    Όπως ανέφερε το Bloomberg τον Νοέμβριο, αρκετές ρυθμιστικές αρχές εντάχθηκαν με αυτή την άποψη και πίεζαν να μειωθεί ο κεφαλαιακός πήχης που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες για τις πληρωμές, καθώς και να καταργηθεί μια χρονοβόρος διαδικασία έγκρισης για μεγάλες επαναγορές μετοχών.

    Εντούτοις, το διοικητικό συμβούλιο έχει δείξει να μην προτίθεται να αλλάξει την προσέγγιση της ΕΚΤ.

    Μάλιστα, ορισμένοι από τους αξιωματούχους τόνισαν στο Bloomberg ότι ανησυχούν για το αν θα επιτραπεί η έξοδος υπέρογκων κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

    Κάποιοι, υπερασπίστηκαν την ευελιξία που έχουν αυτή τη στιγμή, ως απαραίτητη για να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

    Παρόλο που ο κλάδος έχει επωφεληθεί πρόσφατα από την άνοδο των επιτοκίων που επέτρεψε σε πολλές τράπεζες να αυξήσουν τις δεσμεύσεις πληρωμών, τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες της Wall Street.

    Ο πρόεδρος της Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι οι ενέργειές της και εκείνες άλλων ευρωπαϊκών αρχών, έχουν καταστήσει τις τράπεζες λιγότερο ελκυστικές στα μάτια των μετόχων.

    “Η δυσκίνητη διαδικασία αδειοδότησης για τη διενέργεια επαναγοράς μετοχών δημιούργησε την εντύπωση ότι η ΕΚΤ στοχεύει στην άσκηση αυστηρού εποπτικού ρόλου επί της μερισματικής πολιτικής των τραπεζών”, δήλωσε νωρίτερα φέτος σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

    Από την άλλη, η Buch ανέφερε στους επενδυτές – σε συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley τον περασμένο μήνα – ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την αγοραία αξία των τραπεζών.

    “Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες τους”, είπε.

    Παρόλα αυτά, ο εποπτικός φορέας πρέπει επίσης να “λάβει υπόψη του τους μελλοντικούς κινδύνους και δεν αποτυπώνονται όλα αυτά στις αποτιμήσεις”.

    Η πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank έχει δείξει ετοιμότητα στο να ακούσει τις ιδέες των συναδέλφων της στο εποπτικό συμβούλιο, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

    Ωστόσο, οι συνάδελφοί της έχουν τη σαφή εντύπωση ότι δεν υποστηρίζει τη χαλάρωση της στάσης της ΕΚΤ όσον αφορά τις πληρωμές, είπαν οι πηγές.

    Δημοσίως, η Buch επανέλαβε τη θέση του προκατόχου της ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική τους ευρωστία ακόμη και αν η οικονομία υποχωρεί.

    “Φυσικά εξετάζουμε επίσης τη μακροπρόθεσμη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη τα δυσμενή σενάρια”, δήλωσε τον περασμένο μήνα.

    Αυτή είναι μια φράση-κλειδί την οποία οι υποστηρικτές μιας πιο χαλαρής προσέγγισης είχαν επικρίνει ως αδιαφανή και ότι παρέχει στην ΕΚΤ υπερβολικά μεγάλα περιθώρια για να πιέζει τις τράπεζες ώστε να περιορίσουν τις πληρωμές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Καταργήστε τώρα τις κάρτες Visa και Mastercard – Το IRIS είναι εδώ και είναι φθηνό – Άρθρο παρέμβαση

    Alumil: Στα 32,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA του ομίλου το 2023

    Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Το δυσμενές σενάριο



    ΣΧΟΛΙΑ