• Τράπεζες

    Aναλυτές για Eurobank: Το πρώτο τρίμηνο θα φέρει ανοδικές αναθεωρήσεις στο guidance – Συστάσεις αγοράς

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    H J.P. Morgan, η Deutsche Bank, η Jefferies και η Optima Bank εκτιμούν ότι η Eurobank ανακοίνωσε άλλο ένα σετ με ισχυρά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Η JP Morgan εξηγεί ότι η Eurobank ανακοίνωσε άλλη μια ισχυρή επίδοση με περίπου 20% τριμηνιαίο δείκτη αποδοτικότητας RοTE.

    Τα σταθμισμένα καθαρά κέρδη ήταν στα €383 εκατ. και ήταν 19%/17% πάνω από το consensus και την εκτίμηση της JPM, με καθαρά έσοδα από τόκους (NII) 2% καλύτερα, τα τέλη στο ίδιο επίπεδο, το κόστος στο ίδιο επίπεδο και τις προβλέψεις 8% κάτω από τις εκτιμήσεις.

    Η τριμηνιαία συνεισφορά των κερδών από τη Hellenic Bank αυξήθηκε σημαντικά σε €41 εκατ. με την τρέχουσα συμμετοχή 29%, υποστηρίζοντας περαιτέρω την απόδοση της κατώτατης γραμμής.

    Η διοίκηση επιβεβαίωσε στο conference call ότι η τράπεζα έχει υποβάλει την αίτησή της για μέρισμα χρήσης 2023 στην ΕΚΤ, ύψους πάνω από €0,09 ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε περίπου 30% πληρωμή, με την έγκριση να αναμένεται τον Ιούνιο.

    Με την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, η τελική πληρωμή θα ακολουθήσει τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου.

    «Έχουμε επισημάνει τη Eurobank ως την κορυφαία επιλογή μας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο νέο έτος, κυρίως λόγω του ανώτερου προφίλ ROTE του Ομίλου και της προσαύξησης της αξίας από την εξαγορά της HB που το consensus παραβλέπει.

    Οι μετοχές έχουν πάει καλά, με άνοδο 30% φέτος έναντι 24% άνοδο για τον δείκτη των τραπεζών. Η αποτίμηση είναι στις 6,6 φορές το 2025 σε όρους P/E (με περαιτέρω μείωση του δείκτη από την HB) και 0,8 φορές τον δείκτη P/TBV.

    Εμείς παραμένουμε άνετοι με τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο στα €2,40. Δίπλα στο μέρισμα, οι υπόλοιπες ρυθμιστικές εγκρίσεις για τη συναλλαγή της HB που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και η επακόλουθη ενοποίηση στον Όμιλο είναι οι επόμενοι καταλύτες που πρέπει να παρακολουθήσουμε», εξηγεί ο Sevim.

    Για τη Deutsche Bank, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν καλά και οδηγούν σε ανοδικό κίνδυνο για το guidance. Η σύσταση είναι αγορά (buy) και η τιμή στόχος στα €2,55.

    «Τα μεγέθη της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερα του αναμενόμενου, με τα υποκείμενα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν το consensus κατά 19%, μόλις αντισταθμισμένα από την εφάπαξ πρόβλεψη 96 εκατ. ευρώ για το επερχόμενο πρόγραμμα εθελουσίας (αν και με καθαρά κέρδη περίπου 287 εκατ. ευρώ).

    Οι βασικές τάσεις παρέμειναν ενθαρρυντικές (ιδίως στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και τις προβλέψεις), αν και η τράπεζα εξακολουθεί να διατηρεί τις κατευθυντήριες γραμμές της παρά την αναγνώριση θετικής προκατάληψης και την πιθανότητα νέων στόχων στο δεύτερο τρίμηνο, με αυτοπεποίθηση για την επίτευξη RoTE τουλάχιστον 15% το 2024 (έναντι περίπου 20% στο πρώτο τρίμηνο).

    Συνολικά, αυτή η σειρά αποτελεσμάτων παρέχει διαβεβαίωση για μια δυνητικά ισχυρή συνολική απόδοση μπροστά μας, με πρόσθετες σημαντικές δυνατότητες ανόδου από τη συμφωνία στην Κύπρο», εξηγεί ο Alonso.

    Η Jefferies επισημαίνει ότι η Eurobank ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να έρχονται 19% πάνω από τις εκτιμήσεις του consensus, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων ήταν επίσης 7% καλύτερα.

    Η σύσταση είναι αγορά (buy) με τιμή στόχο τα €2,60. Οι απομειώσεις ήταν χαμηλότερες του αναμενόμενου στις 68 μ.β. και ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 3%.

    Η Eurobank σχολίασε ότι το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερο από τις αρχικές τους προσδοκίες, ωστόσο είναι πολύ νωρίς στο έτος για να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις και θα παράσχει επικαιροποίηση των προβλέψεων για το οικονομικό έτος στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

    Τα σημαντικά στοιχεία της τηλεδιάσκεψης είναι:

    – Επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου: Ενώ τα NII ακολουθούν καλύτερη πορεία από τις αρχικές τους προσδοκίες είναι πολύ νωρίς μέσα στο έτος για να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους στα τέλη Ιουλίου.

    – Ισχυρή αύξηση των δανείων το πρώτο τρίμηνο: Η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων ήταν θετική, σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο είναι ένα εποχικά ασθενέστερο τρίμηνο. Η Eurobank απέδωσε την αύξηση στον δανεισμό ελληνικών επιχειρήσεων και στο χαρτοφυλάκιο λιανικής στη Βουλγαρία.

    – Εξοικονόμηση κόστους 30 εκατ. ευρώ ετησίως από την εθελουσία έξοδο (VES): Το πρώτο τρίμηνο επιβαρύνθηκε με 96 εκατ. ευρώ για το κόστος της VES, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι αυτό θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση περίπου €30 εκατ.

    – Έγκριση για την Ελληνική Τράπεζα: Η Eurobank αναμένει τις κανονιστικές εγκρίσεις για την Ελληνική Τράπεζα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα προχωρήσει στο κλείσιμο των εκκρεμών συναλλαγών (για την απόκτηση του 55% του μετοχικού κεφαλαίου) και η υποχρεωτική προσφορά θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

    – Εξαγορά της Ελληνικής ασφαλιστικής: Η Eurobank βλέπει την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να αποκτήσει την CNP Κύπρου ως μια πρωτοβουλία που ενισχύει το franchise και αναμένεται να την καταστήσει ηγέτη στην τοπική ασφαλιστική αγορά. Η συναλλαγή είναι σύμφωνη με το σχέδιό της να ενισχύσει την bancassurance στην Ελληνική Τράπεζα.

    Η Optima Bank εκτιμά ότι η Eurobank παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της και το consensus χάρη σε ελαφρώς καλύτερο του αναμενόμενου NII, υψηλότερα μη βασικά έσοδα και ελαφρώς χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες.

    Τα βασικά λειτουργικά κέρδη ύψους 407 εκατ. ευρώ δείχνουν ότι η Eurobank βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος ύψους για πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

    Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη 1 φορά τον δείκτη P/TBV για φέτος, discount 9% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ, το οποίο δεν δικαιολογείται, κατά την άποψή της, δεδομένου του υψηλότερου προφίλ RoTE. Επαναλαμβάνει την αξιολόγηση Buy και την τιμή στόχο των 2,41 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης: 

    Το μυστικό των Καραβία και Ψάλτη, το ράλι σε Eurobank και Alpha, oι βολές Θεοδωρόπουλου σε Τσέτη, το λάθος της Ωραιoζήλης, το πρόστιμο 6,6 εκατ. στον Σταθοκωστόπουλο και η «to the point» πρόσκληση της ΣΣ για το COVA

    Καραβίας (Eurobank): Το σχέδιο για τα μερίσματα και την Ελληνική Τράπεζα

    Eurobank: Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να συνοδευθεί από δημοσιονομικά ισορροπημένες δράσεις



    ΣΧΟΛΙΑ