• Τράπεζες

    Αγρίεψαν οι Γερμανοί: Θέλουν να τηρηθούν οι συμφωνίες για τους πλειστηριασμούς

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,


    Αυστηρό μήνυμα στους Έλληνες τραπεζίτες έστειλαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του SSM στις χθεσινές επαφές που είχαν μαζί τους στη Φρανκφούρτη, ζητώντας πιο «επιθετική» στάση όσον αφορά στους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών εμφανίστηκαν αμετακίνητοι ως προς τη διεξαγωγή πλειστηριασμών ακόμα και για μικρές οφειλές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απορρίπτοντας τις ενστάσεις των τραπεζιτών, οι οποίοι επεσήμαναν πως σε περιπτώσεις δανείων μικρής αξίας για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας δεν θα έπρεπε να γίνονται πλειστηριασμοί.

    Το αντεπιχείρημα της ΕΚΤ και του SSM, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ότι για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ο νόμος Κατσέλη, που προστατεύει αδύναμους δανειολήπτες, και όποιος θέλει να μην κινδυνεύσει η πρώτη κατοικία του θα μπορούσε να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του. Αρκεί, βέβαια, να πληροί τα εισοδηματικά και ιδιοκτησιακά κριτήρια που προβλέπονται. Αντίθετα, όσοι δεν εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είναι εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενες κατασχέσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό των εποπτικών αρχών.

    Είναι φανερό ότι η στάση αυτή της ΕΚΤ και του SSM θα προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, που έχει δεσμευθεί ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί για ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, μία υπόσχεση που πλέον λίγοι πιστεύουν πως θα μπορέσει να τηρήσει, καθώς η αυστηρότητα με την οποία απευθύνθηκαν οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών στους Έλληνες τραπεζίτες δεν αφήνει περιθώρια μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες τους.

    Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και για όσους έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν κάνει κατάχρηση των ευνοϊκών προβλέψεων του νόμου, και για το λόγο αυτό προωθείται, μέσα στους επόμενους μήνες, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που πιθανότατα θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών.

    Εν τω μεταξύ, ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις στη Φρανκφούρτη ήταν αυτό των επικείμενων κρίσιμων stress tests, με τους τραπεζίτες να αναμένουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ενημέρωση για τις παραδοχές βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, με κομβικό σημείο το πώς θα αποτιμηθούν τα ακίνητα που φέρουν ως ενέχυρα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έχεις χρέη 500 ευρώ στην (αγριεμένη) εφορία; Με ένα κουμπί θα σου βγάζουν στο σφυρί το σπίτι σου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Στα σκαριά τρεις εκδόσεις ομολόγων για 19 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πότε θα ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές έως 50.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ