• Τράπεζες

    Τράπεζες: Τα business plan Καραβία, Μεγάλου, Ψάλτη, Μυλωνά για τα νέα δάνεια

    Τράπεζες: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Να πετύχουν ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 5% με 7% την τριετία 2024- 2026 είναι ο στόχος των συστημικών τραπεζών, γνωρίζοντας ωστόσο ότι κινητήριος δύναμη θα είναι οι επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς η λιανική θα «πάρει μπροστά» από το 2025 και αφού εμπεδωθεί η μείωση των επιτοκίων.

    Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει πως είναι εφικτό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων της φέτος κατά 0,25% τη φορά, με το βασικό επιτόκιο του ευρώ να μειώνεται κατά 1% μονάδα μέχρι το τέλος του έτους.

    Ωστόσο, έχει σημειώσει πως άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες  είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να είναι πιο συγκρατημένες.

    Από την πλευρά τους τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως σε κάθε περίπτωση η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα δάνεια και σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών σημείωσαν μικρή κάμψη το 2023 σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ.

    Ενώ η πτώση των επιτοκίων θα ανακόψει και τις πρόωρες αποπληρωμές, που αποτέλεσαν κυρίαρχη τάση πέρυσι.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 6,1% από 5% τον Ιανουάριο, καθώς η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 599 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκε η χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν αρνητική κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 79 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

    Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -0,7% από -1,1% τον προηγούμενο μήνα.

    Πτωτική είναι η εικόνα και στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, καθώς η ροή χρηματοδότησης τους ήταν πτωτική κατά 73 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, που ήρθαν να προστεθούν στην αρνητική καθαρή ροή 150 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου.

    Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,8% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα.

    Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες

    Σύμφωνα με τα business plan για την τριετία 2024-2026 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στόχο να «τρέξουν» με ρυθμό 5%-7% στις νέες χορηγήσεις.

    Ειδικότερα:

    Η Eurobank αναμένει φέτος αύξηση δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ και κατά 8,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2026. Πέρυσι η τράπεζα αύξησε το ενήμερο χαρτοφυλάκιο δανείων στην Ελλάδα στα 27 δις ευρώ (από τα 26,5 δισ. ευρώ το 2022), ενώ σε επίπεδο Ομίλου τα δάνεια αυξήθηκαν κατά  2,1 δισ. ευρώ.

    Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε το 2023 αύξηση κατά 2,1 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων της στην Ελλάδα στα  28,8 δισ. ευρώ (από  27,6 δισ. ευρώ το 2022), ενώ σε επίπεδο Ομίλου το χαρτοφυλάκιο δανείων διαμορφώθηκε στα 30,5 δισ. ευρώ.

    Στην τριετία 2024-2026 η ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67 αναμένει αύξηση 10% στις εκταμιεύσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις, 8% προς μικρομεσαίες και 5% προς τη ναυτιλία. Χαμηλότερος είναι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στη λιανική με μέση ετήσια άνοδο περίπου στο 2%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε πέρυσι κατά  5% το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων της στα 30,1 δισ. ευρώ.

    Η τράπεζα αναμένει ότι η πιστωτική επέκταση θα «τρέξει» με 5% φέτος και με 6% τα έτη 2025 και 2026 με το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων της να αυξάνεται στα 35,5 δισ. ευρώ.

    Τέλος η Alpha Bank ανακοίνωσε πως οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισ. το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.

    Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») αυξήθηκε κατά 3,4% σε 32,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023  (+4,8% σε ετήσια βάση). Η τράπεζα αναμένει άνοδο 5% στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στην τριετία.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» από SSM για τη διανομή μερισμάτων 800 εκατ.

    Τράπεζα Πειραιώς: Δύο χρόνια EQUALL με όραμα μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων

    Deutsche Bank: Πώς να επενδύσετε στις αγορές με τα επιτόκια να μειώνονται και τις αποτιμήσεις να αυξάνονται



    ΣΧΟΛΙΑ