• Top Stories

    Ξέφυγε μέσα από τα χέρια των Γάλλων καταζητούμενος τζιχαντιστής

    Αμπντεσλάμ Σαλάχ

    Αμπντεσλάμ Σαλάχ


    Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές για τον εντοπισμό του θεωρούμενου ως εκ των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος φέρεται να πέρασε ανενόχλητος τα γαλλοβελγικά σύνορα το πρωί του Σαββάτου, καθώς δεν υπήρχε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.

    Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο αδελφός του Αμπντεσλάμ, Ιμπραϊμ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Παρίσι, ενώ ο άλλος αδελφός του συνελήφθη στις Βρυξέλλες.

    Ο 26ρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, όπως έγινε γνωστό, είχε νοικιάσει στο όνομά του ένα αυτοκίνητο το οποίο βρέθηκε παρκαρισμένο κοντά στον συναυλιακό χώρο Bataclan, όπου οι τρομοκράτες σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους που παρακολουθούσαν ροκ συναυλία. Η γαλλική αστυνομία τον χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» και καλεί τους πολίτες να μην τον προσεγγίζουν.

    Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών μέσα στη συναυλία

    Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους, σε αντίποινα για το τρομοκρατικό χτύπημα, εξαπολύοντας 20 βόμβες κατά στόχων στην de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, Ράκκα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Γαλλίας στο έδαφος της Συρίας.

    Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης αυτοκτονίας έξω από το Stade de France, το οποίο φέρεται να ανήκει σε έναν Σύρο που μπήκε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και καταγράφηκε στη Λέρο. Κι αυτό γιατί εκφράζονται εκτιμήσεις ότι το διαβατήριο είναι πλαστό και ενδεχομένως να εντάσσεται σε μία επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους να στραφούν τα «πυρά» των Ευρωπαίων κατά των προσφύγων, τους οποίους οι τζιχαντιστές θεωρούν εχθρούς. Εξάλλου, ένα αιγυπτιακό διαβατήριο που βρέθηκε επίσης κοντά στο Stade de France διαπιστώθηκε ότι τελικά ανήκε σε θύμα της επίθεσης.

    Διαβάστε: Ο βομβιστής που πέρασε από τη Λέρο ζήτησε από άσυλο από τη Σερβία

    Αυτό πάντως που προκαλεί αίσθηση είναι η αποκάλυψη ότι υψηλόβαθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ είχαν προειδοποιήσει μια ημέρα πριν το μακελειό στην Γαλλία για επικείμενες επιθέσεις από τζιχαντιστές, καθώς ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είχε διατάξει την πραγματοποίηση μεγάλης επίθεσης στις χώρες της συμμαχίας που πολεμά εναντίον του, όπως επίσης και στο Ιράν και τη Ρωσία, «μέσω βομβιστικών επιθέσεων, ή δολοφονιών, ή ομηριών τις αμέσως προσεχείς ημέρες».

    Από την πλευρά τους, πάντως, οι Γάλλοι αναφέρουν ότι τέτοιες πληροφορίες έρχονται πολύ συχνά και είναι ασαφείς ως προς το περιεχόμενό τους, αν και οι Ιρακινοί αναφέρουν ότι ενημέρωσαν το Παρίσι πως τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν ειδικά για αυτήν την επιχείρηση, με σκοπό να σταλούν στην Γαλλία, όπου κρυφή ομάδα τζιχαντιστών θα τους βοηθούσε να φέρουν σε πέρας το σχέδιό τους.

    Δείτε: Οι άνθρωποι κρέμονταν από τα παράθυρα. Σοκαριστικό Video

    Στο μεταξύ, το Παρίσι θύμιζε το Σαββατοκύριακο μία βουβή πόλη, με τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας να παλεύουν να βρουν ξανά τους φυσιολογικούς ρυθμούς τους – όμως πώς να γίνει αυτό όταν ακόμα και ο ήχος ενός πυροτεχνήματος που σκάει προκαλεί τρόμο, καθώς πολλοί νομίζουν ότι είναι πυροβολισμός; Σίγουρα η επίθεση της Παρασκευής άφησε σημάδια που θα αργήσουν να επουλωθούν…

    Διαβάστε: “Χτυπούσαν στο ψαχνό! Έδιναν στα θύματα τη χαριστική βολή”



    ΣΧΟΛΙΑ