• Top Stories

    Τσίπρας: Μετά το διαζύγιο με Καμμένο, ανοίγει πόρτα στην Κεντροαριστερά

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης παρευρίσκονται στην εκδήλωση «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών», στο Μέγαρο Μουσικής


    Ούτε λίγες ώρες δεν είχαν περάσει από το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου, των επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικών εταίρων που χώρισαν με λόγια ευγένειας αφήνοντας όμως και την πόρτα ανοιχτή για ό,τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον, και ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε την πλαγιοκόπηση της Κεντροαριστεράς στην χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, και το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, σήμερα: «Επιτέλους τέλος!» για την αποχώρηση Καμμένου, «Προσκλητήριο Τσίπρα για νέα συμπαράταξη» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ομιλία του πρωθυπουργού χθες το βράδυ.

    Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τις σκέψεις τους πως η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό αφαιρεί ένα βαρίδι και ανοίγει τον δρόμο για άλλες προοδευτικότερες συμμαχίες, με το βλέμμα στραμμένο σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Αναφερόμενος στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο Νίκος Παππάς έγραψε στο Twitter πως «ανοίγει μια νέα σελίδα για τον προοδευτικό κόσμο. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για την Ελλάδα, τους γείτονες, επωφελής για τα Βαλκάνια».

    Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην χθεσινή ομιλία του είπε ότι η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμη μεγαλύτερη «γιατί αποδεικνύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς. Ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους, αφήνοντας στην περιοχή το προσωνύμιο ‘Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης’. Εμείς οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να πάμε κόντρα σε αυτό για να περάσουμε τους λαούς μας από μια ιστορία αιώνων γεμάτη συγκρούσεις, σε μια νέα, ιστορική φάση ειρήνης, πολυμερούς συνεργασίας, συνανάπτυξης και ευρωπαϊκής προοπτικής».

    Απευθύνοντας προσκλητήριο σε αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες με στόχο να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών είπε: «Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης».

    Μάλιστα, πριν λάβει τον λόγο ο κ. Τσίπρας άκουσε τον Δημήτρη Παπαδημούλη να ζητά στον επικείμενο ανασχηματισμό να γίνουν επιλογές που θα ενισχύσουν το κεντροαριστερό στίγμα της κυβέρνησης και να υπάρξει μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης.

    Πάντως, εκτός των παρευρισκομένων στα δύο τραπέζια συζητήσεων, άλλες παρουσίες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν υπήρχαν στην εκδήλωση, γεγονός που φανερώνει είτε δυσπιστία και έλλειψη ενδιαφέροντος στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού είτε στάση αναμονής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: «Εθνικά ωφέλιμη η συμφωνία» – Συγχαρητήρια στον Ζάεφ, πυρά σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Παπαδημούλης: «Θέση θεσμικής και πατριωτικής ευθύνης» η απόφαση Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ