• Top Stories

    Στο… κενό άλλη μία συνάντηση για τα διαγνωστικά κέντρα – Εκτόνωση των κινητοποιήσεων


    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε ακόμη μία έκτακτη συνάντηση του υπουργείου Υγείας με το  Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει ανακύψει με τα διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

    Οι ιδιωτικοί φορείς επέμειναν στο βασικό τους αίτημα, δηλαδή την προσαύξηση του προϋπολογισμού για το έτος 2018, προκειμένου να καλύψει το υπέρογκο ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών του Β’ εξαμήνου (55 εκατ. ευρώ). Εντούτοις, σταθερός στις θέσεις του παρέμεινε και ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν δύναται να αλλάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα άλλη μία διαπραγμάτευση να οδηγηθεί στο κενό.

    Παρότι το βασικό αίτημα των παρόχων δεν ικανοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να “οπισθοχωρήσουν”, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι ασθενείς.

    Ήδη, το πρωί της Πέμπτης, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, διαχώρισε τη θέση της, ανακοινώνοντας την αναστολή των κινητοποιήσεων έως την ανάληψη της νέας ηγεσίας του υπουργού Υγείας, οπότε και θα επανέλθει ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων της.

    Η σύσκεψη συνεκλήθη έπειτα από επιστολή που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, καλώντας τον να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, προκειμάνου να συζητηθεί το «φλέγον» θέμα της κινητοποίησης του εργαστηριακού κλάδου  και να εξευρεθεί λύση.

    Η ανταπόκριση του Ανδρέα Ξανθού ήταν άμεση, ζήτησε ωστόσο να μεταβεί το Συντονιστικό όργανο στο υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι ο ίδιος επρόκειτο να ταξιδέψει στην εκλογική του περιφέρεια εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

    Όλα αυτά, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ιδιωτικών φορέων, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται στις ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες, θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη την ασφαλιστική τιμή των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται (δηλαδή το 85%, χωρίς να καταβάλουν τη συμμετοχή τους) και στη συνέχεια με την απόδειξη που έχουν λάβει να εισπράττουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, ο υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε την διαδικασία «απολύτως παράνομη» και κατέστησε σαφές ότι όσο υπάρχουν ενεργείς συμβάσεις δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει καμία παροχή την οποία θα πληρώσει ο ασθενής από την τσέπη του,.



    ΣΧΟΛΙΑ