• Top Stories

    Στην τελική ευθεία για την κύρωση της συμφωνίας – Με έτοιμη την πρόταση μομφής η ΝΔ

    • NewsRoom
    mitsotakis μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στις 10 το πρωί αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης. Απέναντι στην συμφωνία που έχει διχάσει τον ελληνικό λαό, η ΝΔ έχει έτοιμη την πρόταση μομφής, αν δεν εμφανιστεί το κείμενο του τροποποιημένου συντάγματος της ΠΓΔΜ, κάτι που ζητούν μετ’ επιτάσεως από χθες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή.

    Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποτρέψει την κύρωσή της λέγοντας: «Όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους και υπόλογοι στην ιστορία. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στην ΠΓΔΜ. Είναι αδιανόητο να γίνει η συζήτηση χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή το οριστικό και αναθεωρημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος».

    Απέναντι στο ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής από την ΝΔ, Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσαν χθες ότι θα την στηρίξουν.

    Πάντως, από την ΝΔ δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με τον χρόνο που θα γίνει η κίνηση και αφήνουν να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσει η συζήτηση στην Βουλή. Αξιωματούχοι της ΝΔ έθεσαν δύο προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που είναι:

    • Πρώτον, να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης, και
    • δεύτερον, να δημοσιοποιηθεί η πολυσέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο και τις βαριές καταγγελίες για χρηματισμούς που είχε κάνει ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έτοιμη την πρόταση δυσπιστίας στο φάκελο με τον οποίο θα προσέλθει στη Βουλή, δεσμευόμενος ότι η ΝΔ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

    Σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και εάν τελικά αποφασιστεί να κατατεθεί, αυτό θα γίνει λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Εν τω μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να δέχεται εισηγήσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να τοποθετηθεί δημοσίως για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πηγές της οδού Πειραιώς σημειώνουν ότι πρέπει «πρέπει να βγει μπροστά και να μιλήσει για την κατάπτυστη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ».

    Ο κ. Καραμανλής είναι ο πρωθυπουργός που άσκησε το βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και από το γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι είναι η ώρα να μιλήσει και να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα και ετοιμάζεται να ψηφίσει με μια «παρδαλή» πλειοψηφία, παρά τον διχασμό που έχει φέρει στην ελληνική κοινωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πληροφορίες για δημόσια τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή για την συμφωνία των Πρεσπών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Αδιανόητο να γίνει συζήτηση για τις Πρέσπες χωρίς τα τελικά κείμενα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ