• Top Stories

    Στη Στοά Εμπόρων και στα γραφεία του περιοδικού «Σχεδία» ο Παύλος Γερουλάνος

    • NewsRoom


    Τα νέα γραφεία της Σχεδίας επισκέφθηκε χθες ο Παύλος Γερουλάνος. Σε ένα νεοκλασικό στη συμβολή της Νικίου με την Κολοκοτρώνη, όπου θα στεγάζεται πλέον το σύνολο των δράσεων του περιοδικού δρόμου των αστέγων, υποδέχτηκαν τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων οι άνθρωποι του περιοδικού μαζί με δύο πωλητές, το Μιχάλη και το Φώτη.

    Ο Χρήστος, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού που κλείνει 5 χρόνια κυκλοφορίας, περιέγραψε με ενθουσιασμό το νέο εγχείρημα που θα περιλαμβάνει στο ισόγειο, εκτός από πωλητήριο περιοδικών και καφέ-εστιατόριο με την υπογραφή γνωστού σεφ, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν στο δρόμο και παλεύουν για την επανένταξή τους στην κοινωνία με όρους δίκαιους και ανθρώπινους.

    Για το ίδιο το περιοδικό, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά: «Η Σχεδία είναι το μοναδικό περιοδικό δρόμου που αλλάζει τα πόστα των πωλητών κάθε μέρα γιατί θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Είναι βαθιά ευθύνη για μας και κομμάτι της ψυχής μας αυτή η προσπάθεια. Εμείς δε ζητάμε τίποτα από την Πολιτεία, μόνο να υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να συνεννοηθείς».

    Ο Φώτης είναι άστεγος από τις 13 Αυγούστου και στη Σχεδία δουλεύει 2 μήνες. «Την πρώτη μέρα που βρίσκεσαι στο δρόμο δεν το συνειδητοποιείς. Όταν αρχίσει να σου λείπει η τροφή, το σκέπασμα, τότε είναι που φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι γιατί υπάρχεις. Νιώθεις κοινωνικά άχρηστος και φτάνεις στο σημείο να εξαρτάσαι από την καλοσύνη του καθενός να σου προσφέρει λίγο φαγητό. Με τους αναγνώστες της Σχεδίας, έχω γνωρίσει την πραγματική έννοια του Ανθρώπου», μοιράστηκε με την παρέα ο Φώτης με χαμόγελο.

    «Νόμιζα πως η ζωή μου είχε τελειώσει. Με τη Σχεδία η ζωή μου ξεκίνησε από την αρχή. Στον ξενώνα Ionis που μένω είμαστε 140 άστεγοι και μόνο οι 3 δουλεύουμε στη Σχεδία. Οι υπόλοιποι έχουν παραιτηθεί, αντιμετωπίζουν έντονο ψυχολογικό πρόβλημα και προσπαθώ να τους πείσω να κάνουν κάτι για τη ζωή τους, όπως έκανα εγώ», είπε με συγκίνηση ο Μιχάλης, πωλητής της Σχεδίας από την αρχή της κυκλοφορίας του περιοδικού και οδηγός στις Αόρατες Διαδρομές, μία από τις πολλές δράσεις που οργανώνει το περιοδικό στην Αθήνα.

    Στο τέλος της εγκάρδιας συνάντησης ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε πως «η ελληνική κοινωνία είχε πάντα το χαρακτηριστικό ότι νοιαζόμασταν ο ένας για τον άλλον. Δεν έχει αξία να προχωράμε αν δεν προχωράμε όλοι μαζί. Κανένας συνάνθρωπός μας να μην μένει πίσω».

    Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση από την Αιμιλία, συνεργάτιδα της Σχεδίας, στη Στοά των Εμπόρων, στο Σχεδία Αρτ, ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό και βαθιά περιβαλλοντικό, όπου άστεγοι άνω των 50 προσλαμβάνονται, εκπαιδεύονται και μεταμορφώνουν παλιά απούλητα τεύχη της Σχεδίας σε χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παύλος Γερουλάνος: «Τα Εξάρχεια χρειάζονται συνεργασία κράτους, δήμου και κατοίκων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίπλα στους ηλικιωμένους σε Γκύζη και Βοτανικό ο Παύλος Γερουλάνος



    ΣΧΟΛΙΑ