• ΥΓΕΙΑ

    Σύψας: Δεν αποκλείεται 4ο κύμα τον Ιούλιο – Τσιόδρας: Πιθανό τέλος στη μάσκα για τους εμβολιασμένους


    Σε περισσότερο από έναν χρόνο από σήμερα θα έχει απαλλαγεί η υφήλιος από το νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκου Σύψα.

    Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι, βάσει του πιο σημαντικού «προβλεπτικού paper» που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Science, ενδέχεται να έχουμε ένα τέταρτο, αλλά ηπιότερο κύμα τον Ιανουάριο του 2022, εντούτοις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το τέταρτο κύμα να έρθει νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2021. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προβλέψεις για την αποκλιμάκωση του συστήματος υγείας και εξέφρασε την εκτίμησή του σχετικά με το πότε θα έρθει το πολυπόθητο τέλος του ιού Sars-Cov-2.

    «Του χρόνου το καλοκαίρι, ενδεχομένως τον Αύγουστο του 2022, κατά την αποφράδα ημέρα των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, τότε ενδεχομένως θα καταστραφεί και ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

    Παρουσιάζοντας προβλεπτικό μοντέλο σχετικά με την εξέλιξη των διασωληνώσεων στην Ελλάδα με βάση τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής (Rt), σημείωσε ότι ακόμα κι αν πέσει ο δείκτης στο 0,9 ( στην Αθήνα βρίσκεται στο 0,95 και στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα λίγο πάνω από το 1), κάτι που αποτελεί στόχο των ειδικών, έως και την 21η  Ιουνίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών θα είναι μεγαλύτερος των 400, που σημαίνει -όπως σχολίασε- ότι η αποκλιμάκωση στην πίεση του συστήματος υγείας θα είναι πάρα πολύ αργή.

    Τσιόδρας: Πιθανό τέλος στις μάσκες για τους εμβολιασμένους

    Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανή απαλλαγή των εμβολιασμένων από τη χρήση μάσκας όταν βρίσκονται μεταξύ τους.

    Κατά την παρέμβασή του, επεσήμανε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και 230.000.000 έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ -μέχρι στιγμής- όλα τα ευρήματα δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, μελέτη που διεξάγει ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γεώργιος Παυλάκης σε συνεργασία με τους καθηγητές Θάνο Δημόπουλο και Ευάγγελο Τέρπο από την θεραπευτική κλινική του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, καταδεικνύει ότι η κυτταρική ανοσία που εξασφαλίζει ο εμβολιασμός, μέσω της διέγερσης των Τ-λεμφοκυττάρων αναγνωρίζει 50 μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Συνεπώς φανερώνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μέσω του μηχανισμού της κυτταρικής ανοσίας παρέχουν προστασία έναντι και των μεταλλάξεων», υπογράμμισε ο καθηγητής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα καταδεικνύει πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν πλήρη ανοσοποίηση, όταν βρίσκονται μαζί με άτομα που επίσης έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας και να βγάλουν τις μάσκες.

    Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες μέρες.

    «Ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο μέσο για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου, με το Ισραήλ που έχει επιτύχει συλλογική ανοσία να καταγράφει μετά από έναν χρόνο μηδέν θανάτους», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

    Στην Ελλάδα, το Σάββατο (24/4),  οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το φράγμα των 2.000.000. Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί 2.004.522 ενήλικες, εκ των οποίων οι 817.103 έχουν λάβει και την δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μέχρι τον Ιούνιο ενδεχομένως να έχουν γίνει και 4.000.000 εμβολιασμοί.

    Προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το επιταχυνόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, στη μάχη μπαίνουν, εκτός από τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, τα Mega Centers, και σε ιδιωτικές δομές (πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές,  θεραπευτήρια), από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους.

    Επίσης, επεκτάθηκε ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της ημέρας ( μέχρι τις 22.00),  ενώ θα διενεργείται πλέον και τις Κυριακές.



    ΣΧΟΛΙΑ