• Top Stories

    Το κινητό, το PC και τα μάτια σου! Η “αιώνια” συμβουλή της μαμάς που τελικά αποδείχθηκε σωστή!

    • NewsRoom
    tv


    Πιθανότατα όλοι θυμούνται τη μαμά τους να λέει την φράση “μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση θα χαλάσουν τα μάτια σου”. Όσο αστεία και αν ακούγεται η φράση αυτή, οι επιστήμονες τώρα έρχονται να αποδείξουν πως μάλλον είναι σωστή.

    Το “digital eye strain” είναι μια πραγματική πάθηση, που ορίζεται ως η άβολη αίσθηση που έχουμε στα μάτια μας, μετά από δύο ή περισσότερες ώρες μπροστά στην ψηφιακή οθόνη. Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του internet σήμερα, πλέον τα πάντα μπορούν να γίνουν μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η θολή όραση, τα μάτια που “καίνε”, οι πονοκέφαλοι, όπως και ο ανήσυχος ύπνος είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της πάθησης. Το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από το digital eye strain, όλο και αυξάνεται, μετά την αυξανόμενη έκθεση μας σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα computers, τα tablets και τα κινητά τηλέφωνα.

    eyes

    Είμαστε online όλη την ώρα 

    Δεδομένου ότι η τεχνολογία βρίσκεται παντού, οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έχουν επέλθει και φυσικά οφείλουμε να “εκπαιδεύσουμε” και τα μάτια μας. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται πλέον στην τηλεόραση που έχουμε στο σπίτι μας, αλλά εξαπλώνεται και αλλού, καθώς υπάρχουν οθόνες και έξω από τον χώρο του σαλονιού μας.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, εντοπίζεται στο χώρο εργασίας μας. Σήμερα οι περισσότερες δουλειές γίνονται μέσα από υπολογιστές με αποτέλεσμα να περνάμε τις περισσότερες ώρες στο γραφείο μπροστά σε μια οθόνη. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως μέχρι το 2020, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στην δουλειά τους μέσα από 6 διαφορετικές συσκευές υπολογιστή. Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει είναι η μεγάλη επιτυχία που σημειώνουν οι γνωστές εφαρμογές του Facebook και του Twitter.

    rainbow

    Δεν είναι τόσο εύκολο για τα μάτια μας

    Όλος αυτός ο χρόνος που περνάμε μπροστά στις οθόνες έχουν ένα θύμα, τα μάτια μας. Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν πως η πλειονότητα των Αμερικανών πάσχουν από τα παρακάτω συμπτώματα: το 35% των ερωτηθέντων είπε πως υποφέρει από καταπόνηση των ματιών, το 36% από πόνους σε αυχένα και πλάτη, το 25% από πονοκέφαλους και θολή όραση ενώ το 24% από την ξηρότητα στα μάτια (24%). Παραδόξως οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι.

    Ενώ αρκετοί έχουν ακούσει για τους κινδύνους της υπεριώδης ακτινοβολίας, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα πιθανά ρίσκα που προκαλεί το έντονο μπλε φως των οθονών. Το μπλε φάσμα του φωτός περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι τα ζεστά χρώματα, όπως το πορτοκαλί και το κόκκινο και είναι γνωστό, ως ορατό φως υψηλής ενέργειας ή HEV (high-energy visible light) και είναι το μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Αυτό το μπλε φως βρίσκεται παντού, ακόμη και στο ηλιακό φως.

    Δυστυχώς αντίθετα από την UV ακτινοβολία, το μάτι δεν μπορεί να φιλτράρει το ίδιο εύκολα το μπλε φως, κάνοντας το πιο επικίνδυνο για την υγεία μας. Έρευνες ακόμη έχουν δείξει ότι η ακτινοβολία HEV μπορεί να προκαλέσει βλάβη του αμφιβληστροειδούς μέχρι και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

    tv

     

    Φως στο τέλος του τούνελ

    Ευτυχώς, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίος μπορούμε να ελαττώσουμε την υπερβολική έκθεση μας στο σημερινό lifestyle. Με την υιοθέτηση ενός απλού τρόπου ζωής μπορούν να γίνουν θαύματα. Τα 20λέπτα διαλείμματα, μακριά από την οθόνη του υπολογιστή, μέσα στην διάρκεια της ημέρας μπορούν να αντιστρέψουν την δύσκολη κατάσταση. Ακόμη το συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών (blink), αν και ακούγεται αστείο, κάνει θαύματα. Τέλος θα μπορούσατε να κάθεστε πιο μακριά από την οθόνη του υπολογιστή όπως και να μειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σας την φωτεινότητα του.

    Μια ακόμη λύση είναι τα ειδικά γυαλιά που σχεδιάστηκαν ακριβώς γι΄αυτό τον λόγο, δηλαδή να σας προστατέψουν από το επικίνδυνο φως. Μια πλειάδα ειδικών οπτικών φακών που βρίσκεται στο εμπόριο μπορούν να μειώσουν αισθητά τους κινδύνους. Μάλιστα πολλές startup ειδικεύονται στην δημιουργία συγκεκριμένων φακών για τους εργαζομένους.

    Η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε. Για τον σημερινό εργαζόμενο η γνώση και ενημέρωση για τους κινδύνους και τις λύσεις του προβλήματος κρίνεται απαραίτητη. Τι και αν η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, όμως εμείς συνεχίζουμε να έχουμε ακόμη μόνο δύο μάτια!

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/pires-ti-megali-apofasi-ke-allazis-epitelous-doulia-7-simvoules-gia-mia-iroiki-exodo/72180

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

     

    http://www.mononews.gr/rich-kids-instagram-kalokerines-vouties-se-metrita-ke-sampania-apo-tous-zamploutous-gonous-tou-planiti/72195

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ