ΥΓΕΙΑ

Σε πρώτο πρόσωπο: Πολλαπλή σκλήρυνση – Ανακούφιση που δεν κρύβω την πάθησή μου

Σε πρώτο πρόσωπο: Πολλαπλή σκλήρυνση – Ανακούφιση που δεν κρύβω την πάθησή μου

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου Σταμάτης Κλουμάσης


Ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου Σταμάτης Κλουμάσης, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα πείσματος και αισιοδοξίας μέσα από τον αγώνα του με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ). “Νιώθω ανακούφιση που δεν κρύβω την πάθησή μου”, λέει στο Healthstories.

Είμαι ο Σταμάτης και είμαι ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αν και διαγνώστηκα μόλις πριν από 6 χρόνια, οι εργαστηριακές εξετάσεις μου δείχνουν ότι η πάθηση προϋπήρχε για χρόνια, ωστόσο ένα έντονο βίωμα πιθανόν να πυροδότησε τα συμπτώματα. Έκτοτε λαμβάνω την αγωγή μου, η οποία ουσιαστικά «παγώνει» τη νόσο.

Η ανακοίνωση της διάγνωσης από τον γιατρό δεν είναι ποτέ μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αντιμετωπίσω τα νέα δεδομένα της ζωής μου δυναμικά. Η προγενέστερη της δικής μου διάγνωσης, αυτή του αδερφού μου με την ίδια πάθηση, με βοήθησε να αντιληφθώ την αξία της σωστής και έγκαιρης αντιμετώπισης της νόσου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια ασθένεια, που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Έχει νευρολογικά και άλλα συμπτώματα από ένα ευρύ φάσμα, γι΄αυτό και αποκαλείται «η ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα».

Θεωρείται αυτοάνοση και συνδέεται με περιβαλλοντικούς αλλά και γενετικούς παράγοντες, χωρίς, όμως, να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για κληρονομικότητα. Η εμπειρία μου μέσα από την πάθηση, τη δική μου αλλά και του αδερφού μου, με έκανε να ασχοληθώ ενεργά με αυτή, να εντρυφήσω στα δεδομένα, αλλά και στις εξελίξεις που παρουσιάζονται, με σκοπό να βοηθηθώ αλλά και να βοηθήσω συνασθενείς μου.

Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι όλοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την όποια δυσκολία μας παρουσιαστεί, αρκεί να έχουμε τη θέληση να το κάνουμε.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

Διαβάστε ακόμη:

COVID-19: Τα 5 ηθικά ζητήματα που ανέδειξε η νόσος

Κορονοϊός: Ποια είναι η μετάλλαξη Λάμδα που προβληματίζει τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ