• Top Stories

    Σε αναζήτηση κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών η κυβέρνηση της… γκαζόζας

    • NewsRoom

    Βουλευτές, στη συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Μεγάλο το βραχυκύκλωμα στην Βουλή, αφού η κυβέρνηση, παρ’ ότι εξασφάλισε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης, οι 151 που της έδωσαν το «ναι» δεν ανήκουν όλοι στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν των 145, Δανέλλης, Παπακώστα, Κουντουρά, και Κόκκαλης είναι ανεξάρτητοι, ενώ Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις ανήκουν στους ΑΝΕΛ. Και από εδώ ξεκινούν τα απρόοπτα με μια δόση κωμικοτραγικού (όπως οι γκαζόζες και οι τουαλέτες) για το κοινοβουλευτικό έργο.

    Πέραν των διαδικαστικών δυσκολιών ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τις καθημερινές προκλήσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος με κάθε ευκαιρία στέλνει το μήνυμα στο Μαξίμου ότι αν διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα «δεν θα κάνουμε παρέλαση», εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει μέχρι την 25η Μαρτίου.

    «Αν Κουντουρά και Κόκκαλης με πούλησαν μία, ο Τσίπρας με πούλησε 100 φορές και γι’ αυτό το λόγο εμείς κάποιες φορές θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή και αν στον ανασχηματισμό δεν αλλάξει όσους προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, τότε έχουμε πόλεμο. Εάν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, θα πρέπει να ξέρουν ότι παρέλαση δεν θα κάνουμε».

    Για να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτής της δυσλειτουργίας η κυβέρνηση διεμήνυσε χθες ότι εφεξής όλα τα νομοσχέδια θα περνούν με ονομαστικές ψηφοφορίες, για να διαπιστώνεται κάθε φορά ότι διαθέτει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ή την πλειοψηφία επί των παρόντων.

    Εξαιτίας των απρόοπτων που φέρνει αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία, χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι υπάρχει σκέψη για προσχώρηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ των έξι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να προχωράει, καθώς στο Μαξίμου φαίνεται να μετρούν το πολιτικό κόστος από τις κατηγορίες περί συναλλαγών του Τσίπρα.

    Εξάλλου, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει και για τους έξι. Ενδεχομένως θα μπορούσε να προχωρήσει για ορισμένους, όπως π.χ την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, για την οποία υπάρχει η φήμη ότι βρίσκεται κοντά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ή για τον Βασίλη Κόκκαλη, για τον οποίο ωστόσο τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ενδέχεται να διεκδικήσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Για τους υπόλοιπους, το πιθανότερο είναι ότι εάν υπάρξει συνεργασία, αυτή θα φανεί προεκλογικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρ.Φωκάς: Ο κ. Καμμένος μου πρόσφερε να πιω μια γκαζόζα κερασμένη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: Εγώ είπα στον Φωκά να πάει να πιει… γκαζόζα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τραγέλαφος στη Βουλή: «Είχα πάει στο καφενείο να πιω μια γκαζόζα και μετά πήγα τουαλέτα»



    ΣΧΟΛΙΑ