• Κοινωνία

    Σάρωσε την Ελλάδα η κακοκαιρία: Απίστευτες εικόνες με πλημμύρες, καταστροφές και εγκλωβισμένους (pics&videos)

    • NewsRoom

    Από τις πλημμύρες στην Θεσσαλονίκη


    Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών ανά την Ελλάδα μετά την έναρξη του νέου κύματος κακοκαιρίας, που έκανε την εμφάνισή του ύστερα από την πάροδο ημερών που θύμιζαν καλοκαίρι. Η ξαφνική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού βρήκε τους πολίτες απροετοίμαστους για το μέγεθος της κακοκαιρίας, που προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά και καταστροφές σε διάφορες εγκαταστάσεις.

    Πιο έντονα, το σκηνικό της κακοκαιρίας φαίνεται να έπληξε τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, των Τρικάλων και την περιοχή της Ηπείρου ευρύτερα. Αποτέλεσμα της οξείας αλλαγής του καιρού ήταν να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από τις βροχοπτώσεις, να καταστραφούν καλλιέργειες, αλλά να προκληθούν σοβαρές ζημιές στα σπίτια των κατοίκων των περιοχών αυτών.

    Πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη

    Πιο συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο, καθώς δρόμοι, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειακός Θεσσαλονίκης, μετατράπηκαν σε λίμνες. Την ίδια ώρα, στο Ωραιόκαστρο, η βροχόπτωση ήταν τόσο έντονη, που η στάθμη του νερού στους δρόμους έφτασε στο ήμισυ του ύψους των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

    Οι εικόνες που έρχονται από κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικράτησε κατά την έντονη βροχόπτωση, καθώς τα αυτοκίνητα σχεδόν «εξαφανίζονταν» μέσα στα νερά που είχαν καλύψει την μία πλευρά.

    Παράλληλα, οι πλημμύρες που προκλήθηκαν έφεραν νέα προβλήματα, καθώς στον Εύοσμο και την Περιφερειακή οδό, δύο οδηγοί εγκλωβίστηκαν, στην προσπάθειά τους να περάσουν μέσα από μια λίμνη που είχε δημιουργήσει η νεροποντή. Ο ένας οδηγός κατάφερε να βγει μόνος του, ενώ η γυναίκα οδηγός του άλλου οχήματος χρειάστηκε την βοήθεια της Αστυνομίας για να απεγκλωβιστεί, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και δύο οχήματα με έξι πυροσβέστες και οδική βοήθεια.

    Στην περιοχή της Ευκαρπίας, ένα ζευγάρι, μαζί με το σκυλί του εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του, καθώς η έντονη νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να πέσει ένα κομμάτι του τοίχου της κατοικίας μέσα στο σπίτι. Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική περίπτωση σπιτιού που επλήγη από τα έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας, με την Πυροσβεστική υπηρεσία να καλείται να παρέμβει αρκετές φορές για διάφορες περιπτώσεις κατοικιών. Επί παραδείγματι, τουλάχιστον τέσσερις κατοικίες πλημμύρισαν στην οδό Καραϊσκάκη, δίπλα στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης, εξαιτίας της υπερχείλισης ενός ρέματος που βρίσκεται κοντά.

    Σε άλλο σημείο της Ευκαρπίας, κάποιοι χρειάστηκε να ανέβουν σε ταράτσες για να προστατευθούν. Στο σημείο μετέβη ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, που απεγκλώβισε δύο άτομα από ταράτσα, όπου είχαν εγκλωβιστεί. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο Thestival ότι πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 10 ετών, που βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από κατοίκους που αντιμετώπιζαν ποικίλα προβλήματα. Οι κλήσεις προήλθαν κυρίως από την περιοχή του Ωραιοκάστρου και την Ευκαρπία, ενώ κλήσεις έχουν γίνει από Νικόπολη και Γαλήνη.

    Το… έστρωσε στην Ήπειρο!

    Το χαλάζι στρώθηκε στην Ήπειρο

    Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από το οξύ κύμα κακοκαιρίας και στην περιοχή των Τρικάλων. Εκτιμάται ότι η χαλαζόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, που αφορούσαν κυρίως σε εκτάσεις βαμβακιού, καλαμποκιού και κηπευτικών.

    Στόχος της Περιφέρειας είναι να ξεκινήσει, με το πρώτο φως της ημέρας, την καταγραφή των ζημιών, καθώς πολλές αγροτικές περιοχές, όπως η Φανερωμένη, η Ράξα, η Νομή, το Μεγαλοχώρι και το Ρίζωμα, φέρονται να έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας της Φανερωμένης μάλιστα, Αρη Κωστόπουλο, το χαλάζι ήταν τόσο πυκνό, που σκέπασε τα χωράφια στην περιοχή, ενώ το ίδιο έγινε και στους δρόμους της περιοχής.

    Το χαλάζι στρώθηκε στην Ήπειρο

    Νωρίτερα, η χαλαζόπτωση είχε «χτυπήσει» την Ήπειρο, με τους δρόμους στα ορεινά να θυμίζουν χιονισμένο τοπίο από την ποσότητα που έπεσε. Σφοδρή ήταν η χαλαζόπτωση στην παλιά εθνική Ιωαννίνων-Μετσόβου, από την διασταύρωση προς Λιγκιάδες και μέχρι το Δρίσκο. Οι εικόνες από τους δρόμους της περιχοής θυμίζουν χιονισμένο τοπίο, καθώς η τεράστια ποσότητα χαλαζιού που έπεσε δεν προλάβαινε να λιώσει και δημιουργούσε ένα λευκό στρώμα, ενώ, την ίδια ώρα στα ορεινά, η καταιγίδα ήταν έντονη. Ευτυχώς, ωστόσο, δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία.

    Το χαλάζι στρώθηκε στην Ήπειρο

    Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοζάνη

    Ένα άλλο αξιοσημείωτο περιστατικό σημειώθηκε στην Κοζάνη, όπου οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πυρκαγιά στην περιοχή Τσοτύλι, σε αγροτική έκταση. Η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει, όπου με την βοήθεια της βροχής, δεν χρειάστηκε αρκετή ώρα για να την σβήσει.

    Δύσκολη η κατάσταση και σήμερα

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για σήμερα, συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα του καιρού.  Η μετεωρολογική πρόβλεψη κάνει λόγο για καταιγίδες, ισχυρές βροχές, αλλά και χαλάζι, που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του κυρίως στις Σποράδες, αλλά και τα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια της χώρας.

    Από το μεσημέρι και μετά, τα φαινόμενα θα παρουσιαστούν στα δυτικά και τα νότια ηπειρωτικά. Μέχρι το Σάββατο το πρωί αναμένεται να κρατήσουν τα ισχυρά φαινόμενα, ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, σύμφωνα με τον χάρτη του Meteo.gr, την μεγαλύτερη ποσότητα νερού έριξε στην Θεσσαλία και την δυτική Μακεδονία, αλλά και τα βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο, με την θερμοκρασία να πέφτει κατά 5 βαθμούς, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

    Την ίδια ώρα, το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικής δραστηριότητας, κατέγραψε έναν μεγάλο αριθμό κεραυνών στις περιοχές που επλήγησαν. Συνολικά 1519 κεραυνοί καταγράφηκαν, με τους περισσότερους να σημειώνονται στην στεριά (1349).



    ΣΧΟΛΙΑ