• Top Stories

    Πώς ανταμείβουν οι χώρες τους Ολυμπιονίκες που κερδίζουν χρυσό μετάλλιο;

    gianniotis-beertman-olibie


    Υπάρχουν χώρες που ανταμείβουν τους αθλητές τους με τεράστια χρηματικά ποσά αν κατορθώσουν να βρεθούν στην πρώτη θέση του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, δεν δίνουν τίποτε.

    Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αθλητές διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη δόξα και την περηφάνια. Άλλοι πάλι μπορεί παράλληλα να κυνηγούν τα υψηλά ποσά που θα λάβουν ως bonus για την πρωτιά τους.

    Το παρακάτω γράφημα της εταιρίας Statista αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για τα bonus σε μετρητά που θα καταβάλουν διάφορα κράτη στους Ολυμπιονίκες τους, εκτός βέβαια από τις συμφωνίες που έχουν οι αθλητές με τους χορηγούς τους και τις διαφημίσεις.

    statista-medale-bonuses

    Ο Joseph Schooling είναι ο πρώτος αθλητής από τη Σιγκαπούρη που πήρε χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πεταλούδα ανδρών και έλαβε για την νίκη του εκτιμώμενο ποσό 753.000 δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, ο  Σκωτσέζος επαγγελματίας τεννίστας Andy Murray, δεν θα πάρει τίποτε για τη διατήρηση του στην πρώτη θέση στο τέννις ανδρών, αφού κέρδισε στο Ρίο το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο απλό ανδρών. Ο ίδιος είχε κερδίσει το χρυσό και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012.

    Ο πρώην Αυστραλός Ολυμπιονίκης Geoff Huegill, που κέρδισε ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, υποστηρίζει ότι τα χρηματικά κίνητρα δεν λειτουργούν πραγματικά.

    medals

    “Ένα bonus σε μετρητά ως αμοιβή για την κατάκτηση ενός μεταλλίου είναι σημαντική και σίγουρα οι αθλητές την εκτιμούν, ωστόσο, δεν αποτελεί τον μοναδικό στόχο, αλλά έναν ωραίο τρόπο για την αναγνώριση των προσπαθειών που έχει κάνει ο αθλητής και την πειθαρχία που έχει επιλέξει”, ανέφερε πρόσφατα ο Huegill στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fox News.

    Τα κίνητρα μπορεί κατά καιρούς να είναι και άλλες παροχές προς τους αθλητές, πέρα από τα μετρητά. Για παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες λαμβάνουν στρατιωτικές απαλλαγές και οι Γερμανοί εξασφαλίζουν δωρεάν μπύρα για όλη τους τη ζωή αν πάνε καλά στους αγώνες.

    Στην Ελλάδα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κράτος διόριζε στα Σώματα Ασφαλείας και στον Στρατό όσους διακρίνονταν σε μεγάλους αγώνες, εξασφαλίζοντας τους ένα μισθό. Ωστόσο, τα προνόμια αυτά έχουν καταργηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/epistrofi-ke-apotheosi-tou-spirou-giannioti-sto-olimpiako-chorio/67802

     



    ΣΧΟΛΙΑ