• Top Stories

    Πονοκέφαλος σε Μαξίμου – Κουμουνδούρου: Τι θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας., πρωθυπουργός


    Οι δημοσκοπήσεις δεν στέλνουν καλές ειδήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, που αναζητεί τον καλύτερο χρόνο για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση βλέπει την ψαλίδα να μην κλείνει και ευελπιστεί σε μείωση της διαφοράς από τα μέτρα που θα ψηφίσει ενός των επομένων ημερών. Επομένως, το διάστημα που θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών είναι ο Απρίλιος, αναλόγως των δημοσκοπήσεων και του κλίματος που θα έχει διαμορφωθεί τότε.

    Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δίνει προβάδισμα 9,5 μονάδων στην ΝΔ. Πιο αναλυτικά, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%.

    Χαμηλότερα ποσοστά από το 3% επί των εγκύρων που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή καταγράψουν οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς αναποφάσιστοι και όσοι επέλεξαν να μην απαντήσουν έφτασαν το 11%.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου καλούνται να εκτιμήσουν τι είναι καταλληλότερο: να αφήσουν χρόνο μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ή να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί. Αυτό είναι το ερώτημα που μπαίνει πλέον επιτακτικά στις κλειστές συσκέψεις.

    Πάντως, η ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης παραμένει το βασικό πολιτικό αφήγημα, όπως εκφράστηκε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία και όπως αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εκτιμούν στο Μαξίμου, αλλά και δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μια ήττα περιορισμένης κλίμακας στις ευρωεκλογές (μέχρι 5 μονάδες) μπορεί να ανατραπεί. To καλό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε τη ΝΔ να μην ανεβαίνει πάνω από το 30%.

    Αυτή την ώρα, στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προέχουν οι αλλαγές στον νόμο Κλεισθένη, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ενώ με τροπολογία «σπάνε» πέντε δήμοι. Το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της διαδικασίας για την απόδοση ιθαγένειας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσόστωση για συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια αυξάνεται στο 40%.

    Μέσα σε 40 σχεδόν ημέρες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν πλάνο να ρίξουν στο τραπέζι τα πιο βαριά χαρτιά τους: περιοδείες σε όλη την χώρα, και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, «θετικά» μέτρα ανακούφισης των πολιτών, αλλά και γέφυρες με τους ψηφοφορόυς του Κέντρου.

    Στα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επιδότηση ενοικίου, ρυθμίσεις χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, έκδοση 10ετους ομολόγου, προκηρύξεις θέσεων στο Δημόσιο και άλλα από το τομέα της οικονομίας.

    Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ταυτόχρονα αναμένονται δικαστικές εξελίξεις από την Υγεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Η κυβέρνηση τρέμει τις εκλογές – Θέλει να περιορίσει την ήττα με τρία κόλπα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μυστική συνάντηση Τσίπρα με τους 53+: Θέλει εκλογές το φθινόπωρο



    ΣΧΟΛΙΑ