• Top Stories

    ΣτΕ: Όλοι οι δικαστικοί, ανεξαρτήτως φύλου, δικαιούνται άδεια ανατροφής παιδιού


    Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) νομοθετική ρύθμιση που θέτει προϋποθέσεις στη χορήγηση άδειας ανατροφής ανήλικου τέκνου σε δικαστικούς λειτουργούς.  Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δικαίωσε μία πρωτοδίκη, κρίνοντας ότι όλοι οι δικαστικοί, ανεξαρτήτως φύλου, δικαιούνται  τη σχετική άδεια. 

    Η δικαστικός προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης απέρριψε το  αίτημα της για  χορήγηση  άδειας 9μηνών, με αποδοχές, για την ανατροφή του παιδιού της. Απόφαση που ελήφθη βάσει διάταξης  του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων:  «Αν ο σύζυγος δικαστικού λειτουργού δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο δικαστικός λειτουργός δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής παιδιού, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ο σύζυγος του δικαστικού λειτουργού ανίκανος να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού».

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης ρύθμισης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, ανάγεται στο άρθρο 21 του Συντάγματος, που «αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος της χώρας και θέτει τη μητρότητα και την παιδική ηλικία υπό την προστασία του κράτους».

    Ωστόσο «απορρέει η υποχρέωση του   νομοθέτη να θεσπίζει ρυθμίσεις για τη χορήγηση άδειας με σκοπό την ανατροφή των τέκνων των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι δικαστικοί λειτουργοί».

    Σύμφωνα όμως με την Ολομέλεια του ΣτΕ, «δεν γίνεται επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος σχετικά με προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα δικαιολογούσαν τη μη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαστικών λειτουργών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί ο Ε. Μυτιληναίος αποφάσισε να χτίσει έναν ευρωπαϊκό όμιλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαίδρα Χρούσος: Το success story της CIO του Ομίλου Libra

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Πάγκαλος: “Είμαι και εγώ Τσίπρας”



    ΣΧΟΛΙΑ