• Top Stories

    ΠΓΔΜ: Ορατό το αδιέξοδο – Όλο και πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

    • NewsRoom


    Όλα για όλα τα παίζει ο Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αλλάξει τους συσχετισμούς και να εξασφαλίσει τις 80 θετικές ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία στη Βουλή της γειτονικής χώρας συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα, αν και τα περιθώρια ανατροπής περιορίζονται, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η έκπληξη.

    Από όσα έχουν φανεί μέχρι τώρα, στις δύο ημέρες που εξελίσσεται η κοινοβουλευτική συζήτηση, δεν προκύπτουν μετατοπίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, πόσω μάλλον αλλαγή στάσης από πολιτικά κόμματα. Η εξέλιξη αυτή φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο να ο Ζόραν Ζάεφ να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

    Πριν από τις πρόωρες εκλογές, ο Ζάεφ μπορεί να παίξει ένα τελευταίο χαρτί, αυτό της μυστικής ψηφοφορίας, προκείμενου να είναι πιο ελεύθεροι οι βουλευτές που διάκεινται θετικά απέναντι στη συμφωνία, αλλά δεσμεύονται από το κόμμα τους. Αυτό, όμως, θα προσκρούσει στον επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO, ο οποίος απειλεί ότι σε αυτή την περίπτωση, οι βουλευτές του θα απέχουν.
    Αφόρητες πιέσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ασκούν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ με επιστολή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά τους για την αρνητική στάση του VMRO στο δημοψήφισμα και ζητεί από τον επικεφαλής του κόμματος να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι βουλευτές του να αποφασίσουν ελεύθερα, χωρίς πιέσεις και απειλές.
    «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είμαστε απογοητευμένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, τόσο σχετικά με το δημοψήφισμα όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα….» ανέφερε στην επιστολή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ευχαριστώ τον Τσίπρα» είπε στα ελληνικά βουλευτής του Ζάεφ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ώρα μηδέν για Ζάεφ: Κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ – Με τα μάτια στα Σκόπια η Αθήνα (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ