• Top Stories

    Πέθανε ο πρωτοπόρος τραπεζίτης Μίνως Ζομπανάκης

    • NewsRoom

    Μίνως Ζομπανάκης (1926-2018)


    Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 92 του χρόνια, ο πρωτοπόρος τραπεζίτης και οικονομολόγος, Μίνως Ζομπανάκης. Είχε γεννηθεί το 1926 στο χωριό Καλύβες των Χανίων και ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ.

    Άφησε εποχή στο Σίτι του Λονδίνου με τη διαμόρφωση του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων (Libor), γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970. Ο ίδιος, αναφέρει η Καθημερινή, έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων.

    Το 1976 από το βήμα ενός τραπεζικού συνεδρίου στο Λονδίνο, με τις διεθνείς χρηματαγορές τεταμένες από τον επισφαλή υπερδανεισμό που άγγιζε νέα εξωφρενικά ύψη, ο Μίνως Ζομπανάκης προειδοποιούσε ότι «το ιδιωτικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει εκτεθεί σε τεράστιο βαθμό προς χώρες οι οποίες ίσως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα αυξανόμενο βάρος εξωτερικού χρέους».

    Ο Μίνως Ζομπανάκης, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων – συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-, ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα με τις μεγάλες επιτυχίες του, συνεργαζόμενος, μεταξύ άλλων, στενά με μέλη της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας, με τον σάχη του Ιράν αλλά και με τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλάζουν όλα για τράπεζες και επενδυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Στήνει φακέλωμα των φορολογουμένων με στοιχεία από τις τράπεζες-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο



    ΣΧΟΛΙΑ