• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Την ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Δήλωση για το Brexit με την οποία η Ε.Ε. θα εκφράζει την ενότητα και αποφασιστικότητά της, καθώς επίσης και την ελπίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατόν, αναμένεται να εκδώσουν σήμερα το μεσημέρι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Η δήλωση θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, ο οποίος έλαβε μέρος για τελευταία φορά σε Σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι θα αποχωρήσει πριν από την επόμενη.

    -Τη διαμόρφωση αναπτυξιακής πρότασης από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου συζήτησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η διαμόρφωση ενός «νότιου άξονα» στους κόλπους της Ε.Ε., με τη συμμετοχή των χωρών Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

    -Υποβάθμισε το outlook για τις 12 μεγαλύτερες τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά από δημοψήφισμα της χώρας που άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το outlook οκτώ από τις δώδεκα τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, HSBC, Santander UK και TSB Bank, υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό. Τα outlook των Lloyds Bank και Principality Building Society υποβαθμίστηκε σε σταθερό από θετικό. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης από ουδέτερο σε αρνητικό το outlook των Bradford & Bingley και NRAM.

    -Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ότι συμφωνεί με τις προβλέψεις οικονομολόγων που βλέπουν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι κατά 0,3 με 0,5% χαμηλότερη την επόμενη τριετία λόγω του Brexit, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.

    -Στην εσωτερική επικαιρότητα, το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι εξελίξεις στην Μαρινόπουλος. Η εταιρία έχει υπέρογκα χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Μόνο στους προμηθευτές της χρωστάει 600 εκ. ευρώ, χρέη που αν δεν αποπληρωθούν, οι περισσότεροι προμηθευτές θα βάλουν λουκέτο και η αγορά θα γκρεμιστεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Το λουκέτο του ενός θα συμπαρασύρει τον δίπλα και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο. Εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι η Μαρινόπουλος είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να δημιουργήσει το χάος σε μια αγορά που έχει ήδη δεχτεί απανωτά χτυπήματα όλα τα χρόνια της κρίσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/dinastia-marinopoulou-mousio-ta-spitia-sto-londino-ke-meami/56881



    ΣΧΟΛΙΑ