• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έχει ταράξει τις ισορροπίες στις διεθνείς αγορές αλλά και στους κόλπους της Ε.Ε. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Διπλό «χτύπημα» δέχθηκε σήμερα η πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μετά την υποβάθμιση από τον Standard & Poor’s (S&P), και ο Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τη βρετανική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προοπτικές της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον Fitch, παραμένουν αρνητικές.

    -Angela Merkel, Francois Hollande και Matteo Renzi συμφώνησαν να μην κάνουν καμία ενέργεια πριν το Λονδίνο υποβάλλει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50. Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν το έδαφος για την Σύνοδο Κορυφής για τη Βρετανία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

    -Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, επιμένει στην τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στη Βρετανία και διαμήνυσε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων τη Δευτέρα ότι το Brexit πρέπει να είναι γρήγορο για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα, δήλωσε στο MNI υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν. Ο ισχυρός άνδρας της Ε.Ε. έχει δεχθεί σκληρή κριτική, κυρίως από το γερμανικό τύπο, για την χρήση υπερβολικά σκληρής γλώσσας μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    -“Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα” ανέφεραν κοινοτικές πηγές. Εξηγούν ότι “η Ελλάδα είναι η πιο προστατευμένη χώρα του Νότου λόγω του προγράμματος”, αλλά “η υπομονή θα είναι μικρότερη”, ενώ ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης, οι θεσμοί “δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής”. 

    -Την ώρα που οι αγορές αντιμετώπισαν ένα ισχυρό σοκ την Παρασκευή με το Brexit, που έστειλε τη λίρα στα χαμηλότερα επίπεδα τριών δεκαετιών και προκάλεσε μνημειώδεις απώλειες στα Χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, κάποιοι hedge fund managers, παραδόξως, σημείωσαν τρελά κέρδη. Συγκεκριμένα, το GCI Systematic Macro Fund πέτυχε κέρδη 10,5% την Παρασκευή, εν μέρει εξαιτίας του σορταρίσματος στη στερλίνα και του στοιχήματος ότι το γεν θα ενισχυόταν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/min-panikovalleste-sok-tou-brexit-den-ine-toso-ischiro-oso-fenete/56549



    ΣΧΟΛΙΑ