• Top Stories

    Βρήκαν με ειδικά πειράματα πώς δηλητηριάστηκαν γιαγιά και εγγονή από αρσενικό

    • Contributor
    Τράπερ


    Kόντρες ιατροδικαστών στη δίκη για τους μυστηριώδεις θανάτους στη Θεσσαλονίκη

    Μία σειρά από πειράματα για να φτάσουν στον τρόπο με τον οποίο οι δύο γυναίκες δηλητηριάστηκαν με αρσενικό, χρειάστηκε να κάνουν οι επιστήμονες στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πραγματογνώμονας της μυστηριώδους υπόθεσης του διπλού θανάτου, διευθυντής του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Ράικος. Στην κατάθεσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ισχυρίστηκε πως υπήρχε μεθόδευση της δηλητηρίασης με χορήγηση αρσενικού μέσα στο νερό που έπιναν η 32χρονη και η γιαγιά της, παρατηρώντας ότι όποιος το έκανε είχε ειδικές γνώσεις χημείας. Κυρίως για την πρώτη ανέφερε πως «της χορηγήθηκε αρσενικό δύο φορές μέσα στο νοσοκομείο».

    Η κατάθεση του τοξικολόγου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, συζύγου της 32χρονης, μετά τις αιχμές του πραγματογνώμονα για τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων συναδέλφου του στο ίδιο εργαστήριο, που έστρεψαν τις έρευνες σε δηλητηρίαση από κάδμιο. Από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου εμμέσως αμφισβητήθηκε εάν το δείγμα αίματος της άτυχης γυναίκας ήταν δικό της, επειδή δεν είχε καμία επιγραφή με την ημερομηνία λήψης. Μάλιστα λόγω της σειράς αμφισβητήσεων για τα εργαστηριακά ευρήματα, κλήθηκε να καταθέσει κατά προτεραιότητα η τοξικολόγος που έκανε την αρχική εξέταση και κατέληξε ότι έγινε προσβολή των θυμάτων από κάδμιο. Δεν αποκλείεται να γίνει και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο επιστημόνων, όπως ζήτησε η υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

    Ο κ. Ράικος στην κατάθεσή του ανέλυε επί ώρα τις μεθόδους εντοπισμού του αρσενικού με το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο δηλητηριάστηκαν οι δύο γυναίκες. Μάλιστα ανέφερε πως τελικά, για να εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο δηλητηριάστηκαν έγιναν ειδικά πειράματα στο εργαστήριο τοξικολογίας. Κατέληξε ότι επειδή τουλάχιστον η 32χρονη δεν έτρωγε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», έγινε πείραμα με διάλυση αρσενικού σε βρασμένο νερό, επειδή σε κρύο νερό δεν διαλύονταν γρήγορα. Μάλιστα υποστήριξε πως με μία ποσότητα μόλις 100 ml νερού μπορούσαν να δηλητηριαστούν 17 άτομα χωρίς το αρσενικό να είναι ορατό. Παρ’ ότι όταν ο ίδιος κατέθεσε στην ασφάλεια, δεν εξέφρασε καμία βεβαιότητα για τον τρόπο δηλητηρίασης, σήμερα υποστήριξε ότι η δηλητηρίαση προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι και μάλιστα χαρακτήρισε «πρωτοφανές στα παγκόσμια δεδομένα την ταυτόχρονη δηλητηρίαση δύο γυναικών από εξωγενείς παράγοντες» όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

    Αναλύοντας τη μεγάλη δυσκολία της διάλυσης του αρσενικού στο νερό και επιμένοντας ότι δεν μπορεί να προσβλήθηκε η 32χρονη με άλλον τρόπο, αφού στο νοσοκομείο δεν έτρωγε, ισχυρίστηκε ότι απαιτούνται γνώσεις χημείας. Στο σημείο αυτό η εισαγγελέας της έδρας, υπονοώντας τον κατηγορούμενο, που είναι πανεπιστημιακός γεωλόγος, ρώτησε τον μάρτυρα εάν στη Γεωλογία διδάσκεται το μάθημα της χημείας και ειδικά το μάθημα της αναλυτικής χημείας.

    Κόντρες στα εργαστήρια

    Τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κάλυψαν οι εσωτερικές κόντρες που αναδείχθηκαν, ειδικά με τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, στα εργαστήρια της ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο σημερινός διευθυντής και βασικός μάρτυρας «άδειασε» τη συνάδελφό του τοξικολόγο, λέγοντας ότι δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο της εξέτασης και έβγαλε αποτελέσματα για προσβολή από κάδμιο τόσο των δύο γυναικών όσο και της οικογένειάς τους, που εάν ίσχυαν έπρεπε όλοι να είχαν υποστεί οξεία δηλητηρίαση.
    Μάλιστα αποκαλύφτηκε πως λόγω αυτών των χειρισμών σήμερα είναι σε εξέλιξη πειθαρχικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει γίνει και παρέμβαση του εισαγγελέα για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποινική δίωξη στην διευθύνουσα σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ για προσβολή θρησκεύματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκβίαζαν τον Ζαφειρόπουλο για να πάρουν 5 εκατ. από τον Φλώρο της Energa

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δολοφόνος Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: «Ήθελα να τον εκφοβίσω και όχι να τον σκοτώσω»



    ΣΧΟΛΙΑ