• Top Stories

    ΣτΕ: Συνταγματική η αύξηση φορολόγησης των ακινήτων οff shore εταιρειών

    Τράπερ


    Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αύξηση του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) στις εξωχώριες εταιρείες.
    Οffshore εταιρεία είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της αύξησης του φόρου  από το 3% στο 15%.
    Το  Β΄ Τμήμα του ΣτΕ  με  την υπ΄  αριθμ. 2810/2017 απόφασή του έκρινε ότι η αύξηση του ΕΦΑ δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές, ούτε προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύει την περιουσία.
              
    Στην απόφαση τους οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν ότι με την επίμαχη αύξηση «δεν τίθεται ούτε ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης της ιδιοκτησίας ή επέμβασης στην περιουσία των βαρυνομένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωχθέντα από τον νομοθέτη σκοπό ή ζήτημα υπέρμετρου περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερία των υπόχρεων, ο οποίος να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας».
             
    Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι με την αύξηση αυτή από το 3% στο 15%, προκύπτει ότι ο νομοθέτης επεδίωξε να επιβαρύνει με τον επίμαχο ειδικό φόρο επί των ακινήτων όχι όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, αλλά εκείνες μόνον, οι οποίες, μη “επιθυμώντας” την “αποκάλυψη” στις φορολογικές αρχές της ταυτότητας των πραγματικών κυρίων των ακινήτων τους, καθιστούν τελικώς ανέφικτo τoν εκ μέρους των φορολογικών αρχών έλεγχο φυσικών προσώπων υποκειμένων   σε φορολογία στην Ελλάδα.
    Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει το ΣτΕ,   λειτουργούν  «ως οχήματα φοροαποφυγής», με αποτέλεσμα την απόκρυψη φορολογικής ύλης κτηθείσης από τα πρόσωπα αυτά (μη αποκάλυψη φορολογητέων γεγονότων, παράκαμψη της νομοθεσίας περί “πόθεν έσχες” κ.λπ.) και την αποφυγή της πληρωμής των αναλογούντων σε αυτήν φορολογικών επιβαρύνσεων.
     Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της οffshore εταιρείας και ανέπεμψαν την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών  για να  καθορίσει την αξία του για να επιβληθεί  εκ νέου ο φόρος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αθώοι δήλωσαν οι κατηγορούμενοι ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερη με τον νόμο Παρασκευόπουλου η Βίκυ Σταμάτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ν.Παρασκευόπουλος: « Να σταματήσει να ισχύει ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις!»



    ΣΧΟΛΙΑ