• Top Stories

    Σοκαριστικές λεπτομέρειες για την απαγωγή Λεμπιδάκη: πού τον κοίμιζαν,τι του έλεγαν,πώς προδόθηκαν

    • NewsRoom
    Λεμπιδάκης

    Μιχάλης Λεμπιδάκης, Πλαστικά Κρήτης


    Σήμερα το πρωί, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα  έγιναν γνωστές όλες οι πληροφορίες γύρω από την υπόθεση ομηρίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο Κρητικός επιχειρηματίας βρισκόταν στα χέρια των απαγωγέων του για 186 ολόκληρες ημέρες.

    Η υπόθεση της απαγωγής από την αρχή

    Την ημέρα που έγινε η απαγωγή, στις 30 Μαρτίου του 2017,  4 άτομα,τα οποία έφεραν βαρύ οπλισμό άρπαξαν τον επιχειρηματία και τον μετέφεραν στο πρώτο κρησφύγετο. Οι δράστες φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή τους. Ο επιχειρηματίας ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι του είτε από το πόδι του.

    Όπως έγινε γνωστό, άλλαξαν συνολικά πέντε κρησφύγετα. Σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκαθαρίστηκε πως δεν υπάρχει καμία σχέση των απαγωγέων με κάποιο πολιτικό πρόσωπο, όπως και δεν υπάρχει κάποια σχέση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με την παλαιότερη απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

    Πώς γίνονταν οι επικοινωνίες ΕΛ.ΑΣ. – απαγωγέων

    Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, υπήρξαν πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες, καθώς και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό».

    Πώς η ΕΛ.ΑΣ οδηγήθηκε στους δράστες

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, Κώστας Λαγουδάκη, η ΕΛ.ΑΣ. «από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντος».

    «Βήμα-βήμα έγινε η έρευνα, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών. Έτσι προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης που μας οδήγησε στον προσδιορισμό των δραστών. Στη συνέχεια διακριβώσαμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών», τόνισε ο κ. Λαγουδάκης και συνέχισε: Η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του τμήματος ειδικών αποστολών, μέλη του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και άλλοι. Κατά την επιχείρηση, αστυνομικοί ελευθέρωσαν τον Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς που τον επιτηρούσαν, ηλικίας 43 και 44 ετών. Άμεσα συλλάβαμε άλλα έξι άτομα (ηλικίας 44, 22, 46, 60 και 45 ετών) και μια 16χρονη. Για όλο το χρονικό διάστημα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών από τα κεντρικά της Κρήτης και την Αθήνα».

    Τέσσερις εμπλεκόμενοι είχαν κατηγορηθεί για κακουργήματα

    Οι εμπλεκόμενοι έμεναν σχετικά κοντά μεταξύ τους, ενώ τέσσερις από αυτούς είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα για κακουργήματα. Επιπροσθέτως, τρεις εξ αυτών ήταν ακτιβιστές κατά των πλειστηριασμών. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μετά από επίμονη ερώτηση δημοσιογράφου, για κάποιον ή κάποιους από τους συλληφθέντες υπήρχαν παλαιότερα κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας, εμπρησμού, βιασμού και σωματεμπορίας!

    τρεις από τους συλληφθέντες που επέλεξαν να μην καλύψουν τα πρόσωπα τους κατά την προσαγωγή τους στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Επιτυχία άνευ προηγουμένου»

    «Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Η ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, άνευ προηγουμένου θα έλεγα», ήταν τα πρώτα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη συνέντευξη.

    Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για «επιχείρηση με τριπλό-τετραπλό στόχο: Απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν σώος, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι περισσότεροι απαγωγείς», ενώ, όπως τόνισε χαρκατηριστικά, «ήταν μάθημα για τα βιβλία και για όσους ασχολούνται με τα μαθήματα ασφάλειας αυτή η επιχείρηση».

    Στη συνέχεια, ο κ. Τόσκας είπε ότι «οι αστυνομικοί έκαναν την επιχείρηση με μεγάλη ακρίβεια, τηρώντας όλους τους κανονισμούς μυστικότητας, ήταν μια τέλεια επιχείρηση» και έδωσε συγχαρητήρια «στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., σε διευθυντές, στους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν το κύριο βάρος της επιχείρησης. Είμαστε όλοι υπερήφανοι. Η ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη που μπορούν να δρουν άμεσα. Αυτή την αστυνομία θέλουμε: που υπηρετεί τον πολίτη και είναι κοντά του».

    Πρόσθεσε, δε, πως «τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία, είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, νοοτροπίας ότι η αστυνομία υπηρετεί τον πολίτη και αποτέλεσμα προσπάθειας που χτίζεται καθημερινά. Βεβαίως δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με συνεχή εκπαίδευση Η ΕΛ.ΑΣ. καλύπτει ευρύ φάσμα, αν δείτε τα αποτελέσματα θα δείτε τις μεγάλες επιτυχίες».

    Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε : «Τον κύριο ρόλο στην απαγωγή έπαιξαν υπηρεσίες της Κρήτης με την υποστήριξη και άλλων υπηρεσιών. Να ευχηθώ στον επιχειρηματία και στην οικογένειά του να είναι καλά και υγιής και να συνέλθουν σύντομα από αυτή την εμπειρία. Να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια περιστατικά. Άλλωστε, η επιτυχής επιχείρηση είναι προειδοποίηση προς όσους σκεφτούν να αποτολμήσουν κάτι τέτοιο». 

    Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. : «Η βιασύνη θα μπορούσε να είναι μοιραία» 

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε ότι «η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει την αποστολή της» και ότι «οι περιφερειακές υπηρεσίες εξίσου κρίσιμες με τις κεντρικές», ενώ μιλώντας για την επιχείρηση τόνισε πως «ήταν ένα ζήτημα που απαιτούσε λεπτή προσέγγιση. Ο σχεδιασμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια. Ευχαριστώ τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κρήτης για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό. Ευχαριστώ την οικογένεια για τη συνεργασία της, τη στάση της, την υπομονή της».

    «Η βιασύνη θα μπορούσε να ήταν μοιραία, ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία τέτοια περίπτωση», κατέληξε ο κ. Τσουβάλας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δείτε φωτογραφίες από την «φυλακή» όπου κρατούσαν αλυσοδεμένο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηράκλειο: Αποδοκιμασίες για τους απαγωγείς του Λεμπιδάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλα τα στοιχεία για την υπόθεση Λεμπιδάκη: 31 φορές επικοινώνησαν οι απαγωγείς



    ΣΧΟΛΙΑ